POJIŠTĚNÍ

Jak vybrat rodinné auto, aneb co musíte vědět ještě před tím, než se vydáte do prodejny aut

Potřebujete užitečného pomocníka, který pojme velký nákup, dvě rozjívené děti a psa, a navíc bude skvěle vypadat? V tomto článku vám poradíme jak vybrat rodinné auto, na jaké parametry se zaměřit a co rozhodně nepodcenit.

Výběr rodinného vozu nebývá jednoduchý. Rodina má obvykle požadavky na velikost auta, jeho vybavení a v neposlední řadě také na finanční sumu, kterou si může dovolit za auto zaplatit. Před tím, než vyrazíte do autosalonu či autobazaru, zjistěte si potřebné informace týkající se typů rodinných aut, rozdílu mezi MPV a SUV a také cenové relace, ve které se různé automobily pohybují.

Na co se při koupi zaměřit, aneb jak vybrat rodinné auto na míru vašim potřebám

1) Typ zavazadlového prostoru

Lidé obvykle sahají po větších rodinných vozech z toho důvodu, že jejich nároky na přepravu věcí se zvyšují a oni musí převážet třeba kočárek, rodinné nákupy nebo jiné nezbytnosti. Jak můžeme automobily rozdělit podle typu zavazadlového prostoru?

Hatchback má přístup do zavazadlového prostoru ve formě šikmé zádi, jejíž otevřením se odkryje celý prostor kufru. Jeho výhodou je tudíž snadný přístup do celého zavazadlového prostoru (nemusíte se pro nic natahovat).

Zdroj: www.nissanguam.com

Liftback rovněž umožňuje pohodlný přístup do celého zavazadlového prostoru, ale záď na rozdíl od hatchbacku není šikmá, ale má mírnější sklon. Zároveň je zavazadlový prostor více oddělen od zbytku auta, než je tomu u hatchbacku. Liftback v sobě snoubí výhody hatchbacku a sedanu.

Sedan se liší od výše zmíněných typů aut. Zatímco u hatchbacku a liftbacku se při otevírání kufru zvedá i zadní okno a zavazadlový prostor je částečně propojen se zbytkem auta, u sedanu je zavazadlová část zcela oddělena. Při otevírání kufru se otevře jen zavazadlová část, což představuje výhodu hlavně při extrémním počasí – když v zimě otevřete kufr, neochladí se ve zbytku auta, a v letních vedrech dovnitř nevnikne závan tepla. Nevýhodou je horší přístup – zavazadlový prostor je hlubší, tudíž se budete muset pro věci uvnitř natahovat.

2) Bezpečnost

Důležité je zamyslet se nad tím, zda daný automobil zaručí vaší rodině bezpečí. Při autonehodě jsou mnohem odolnější robustnější vozy typu SUV a MPL, protože mají vyšší karoserii, tudíž pasažéři jsou ve vyšší úrovni než ostatní auta a jsou tak lépe chráněni pro případ nárazu. Tyto vozy však mají nevýhodu v každodenním životě, a to v otázce vystupování. Pokud máte malé děti, počítejte s tím, že jim při nastupování a vystupování budete muset pomáhat, aby nespadly a nezranily se.

Pokud máte malé dítě do 1 roku věku, zjistěte si informace o možnosti vypnout airbag. Pokud vaše miminko plánujete vozit v sedačce typu vajíčko na předním sedadle, musí být airbag před dítětem vypnutý. Mohl by mu totiž při nárazu způsobit smrtelná zranění. Do kdy je povinná autosedačka pro děti? 

Pokud máte malé děti, často vyvstává problém s otevíráním dveří. Děti jsou při vystupování obvykle neopatrné a někdy odřou ostatní auta. Zauvažujte o tom, zda se nevyplatí pořídit si auto s posuvnými dveřmi.

3) Typ karoserie

Rodinný vůz by měl být prostorný a pohodlný, proto se vyplatí sáhnout po pětidvéřovém modelu. Nebývá však snadné zorientovat se v různých typech automobilů na trhu, proto přinášíme užitečný přehled nejčastějších typů karoserií u rodinných aut.

MPV

Jedná se o automobil, vyznačující se vyšší karoserií a velkým vnitřním prostorem. Jak už jeho název naznačuje (multi-purpose vehicle), představuje perfektní řešení pro každodenní rodinný život. Hlavní výhodou je možnost měnit počet sedadel, ať už sklápěním nebo přidáváním sedacích míst. Nabízí velké množství úložného prostoru jak v zavazadlovém prostoru, tak v úložných prostorech uvnitř interiéru. Přestože zájem o tento typ automobilů upadá a lidé preferují spíše SUV, MPV v současné době představuje rodinné auto, poskytující nejvyšší možný komfort.

SUV

V současné době se těší velké popularitě. Stejně jako MPV má i SUV vyšší karoserii a schopnost pojmout více pasažérů. Oproti MPV má schopnost jízdy v náročném terénu, tudíž si poradí s polními cestami a příkrými horskými silnicemi. Více o SUV vozech se dozvíte v našem článku.

Kombi

Pokud nefandíte vysokým autům, ale potřebujete větší úložný prostor, může pro vás být vhodným řešením vůz kombi. Řada automobilek vyrábí své modely i v kombi variantě, tzn. jedná se o klasické nízké auto s protaženou zadní částí, tudíž zavazadlový prostor je delší. Nevýhodu představuje neatraktivní vzhled - zatímco některé modely vypadají v kombi verzi přijatelně, jiné svým provedením připomínají dlouhou krabici.

4) Cena

Výběr rodinného vozu je u spousty lidí limitován otázkou financí. Dobrou zprávou je, že na koupi automobilu nemusíte nutně vynaložit přes půl milionu korun. Obstojný rodinný automobil lze pořídit i do 350 000 Kč. Podle serveru Autobible.cz existuje množství kvalitních automobilů, které se v této cenové relaci pohybují. Jedná se například o modely Dacia Logan MCV, Kia Ceed, Škoda Fabia Combi či Fiat Tipo.

Tip! Nechcete na vašem automobilu zbytečně přeplácet? Plaťte méně nejen za cenu vozu, ale i za povinné ručení. Věděli jste, že na naší stránce si můžete porovnat nabídky od mnoha tuzemských pojišťoven a ušetřit tak přes 50 % ceny?

Porovnat ceny a získat povinné ručení od 1800 Kč

5) Typ paliva

Až budete řešit otázku jak vybrat rodinné auto, zřejmě se zamyslíte i nad typem paliva, tzn. zda zvolit benzinový nebo naftový motor. Obě varianty mají své výhody a nevýhody. Rozhodně se nevyplatí rozhodovat se podle ceny těchto pohonných hmot, protože rozdíl mezi cenou benzínu a nafty je minimální a v průběhu let se může výrazně měnit. Zaměřte se spíše na praktické otázky těchto motorů. Dieselové motory mají nižší spotřebu, a to až o 1-2 litry paliva na 100 kilometrů. Jejich nevýhodou je však vyšší pořizovací cena vozů, opatřených tímto typem motoru. Benzinový motor má výhodu nejen v nižší ceně, ale i hlučnosti a nižších nákladech na údržbu. Jeho nevýhodou je jeho náchylnost k opotřebení.

 

 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám