POJIŠTĚNÍ

Jezdíte příležitostně? Zvažte sezonní povinné ručení

Stojí vám v garáži auto, za jehož volant jste od nástupu zimy nesedli? Proč taky, když do práce to máte metrem či tramvají mnohem rychleji a na rodinné výlety je zatím chladno? I na tento typ řidičů pojišťovny myslí a připravily si pro ně sezonní povinné ručení.  

Stojí vám v garáži auto, za jehož volant jste od nástupu zimy nesedli? Proč taky, když do práce to máte metrem či tramvají mnohem rychleji a na rodinné výlety je zatím chladno? I na tento typ řidičů pojišťovny myslí a připravily si pro ně sezonní povinné ručení.

Obyvatelé velkých měst, ve kterých je hromadná doprava rychlejší než automobil, majitelé veteránů, historických vozidel a kabrioletů. Ti všichni můžou spadat do kategorie příležitostných řidičů, kteří automobil nevyužívají po celý rok. Nemusí být nutně odsouzeni k celoročnímu placení.

V současné době tento typ pojištění nabízí například Allianz či ČPP. Jak funguje? Klient si zvolí, na jak dlouhou dobu chce být pojištěn, a kratší délce krytí se přizpůsobí cena povinného ručení. Většina pojišťoven nabízí minimální délku povinného ručení na dobu 3 měsíce. Výhodou sezonního pojištění je, že i přestože je auto po část roku nevyužíváno, řidič není povinen odevzdat registrační značku do depozitu. Má standardně smlouvu i zelenou kartu na celý rok, ovšem platí jen za ty měsíce, kdy je pojištěn. Pokud by vyjel mimo tyto měsíce, pojišťovna by za něj případnou škodu neuhradila.

Vyplatí se sezonní povinné ručení?

Pokud řidič povinné ručení využívá jen krátkou dobu v roce, například tři měsíce, sezonní pojištění se může vyplatit. Ovšem takových řidičů je málo a častější jsou případy, kdy řidič svůj automobil využívá půl, či tři čtvrtě roku. V takových případech se u některých firem cena sezonního a celoročního pojištění vyrovnává, či jej dokonce převyšuje. Rovněž co se týče rozpočítání ceny pojištění za měsíc, vychází jednoznačně výhodněji celoroční povinné ručení.

Další nevýhodu může představovat omezení, plynoucí z omezené doby pojištění. Z tohoto důvodu je vhodnější spíše pro domácnosti, vlastnící dvě auta. V případě jednoho automobilu řidič nemůže odhadnout, zdali nenastane situace, kdy automobil bude muset urgentně použít (akutní zdravotní stav člena rodiny, převoz většího množství zavazadel, nutnost cesty v době, kdy nejede městská doprava, atd.). V takovém případě samozřejmě řidič nemá jízdu zakázanou, ovšem riskuje, že v případě nehody bude muset škodu uhradit ze svých úspor.

Tip: Využíváte automobil po větší část roku a obáváte se, že se vám sezonní povinné ručení nevyplatí? Pořiďte si celoroční pojištění, ovšem snižte jeho cenu na minimum díky srovnání cen.

 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám