POJIŠTĚNÍ

Co je SUV a v čem řidiči (ne)usnadní jízdu?

Co je SUV a v čem řidiči (ne)usnadní jízdu?

SUV automobily jsou v současné době velkým fenoménem. Ti, kteří je vlastní, jsou na své „esúvéčko“ náležitě hrdí a už by nesestoupili z výšin tohoto velkého vozu do světa běžných nízkých aut. Přestože se tento typ aut těší velké oblibě, ne všichni se v SUV automobilech vyznají. Zaměřme se na to, co je SUV vlastně zač a jaké benefity a úskalí jsou s ním spojeny.   

SUV, neboli sport utility vehicle představuje ideální průsečík mezi osobním a terénním vozem. Jeho konstrukce je větší než u běžných automobilů a je schopný jízdy i v obtížnějším terénu. SUV tudíž zvládne i jízdu mimo silnici.


SUV, crossrover a MPV


Aut s vysokým podvozkem na silnicích přibývá a nebývá snadné je od sebe rozlišit. Lidé si třeba často pletou SUV a crossrover. Přestože z konstrukčního hlediska jsou na tom tato dvě auta podobně, rozdíl je ve schopnosti zvládnout terén. Zatímco SUV je určené převážně pro klasické silnice nebo lesní cesty, ve skutečně náročném terénu (rozbahněné silnice, pouštní duny) bude mít problém. Crossrover si naopak poradí téměř s každým terénem.

Vzájemně podobné jsou si rovněž SUV a MPV. Jak už název MPV (neboli Multi-purpose vehicle) napovídá, jedná se vůz, využitelný pro mnoho účelů. Je prostorný a má více sedadel, díky čemuž je často využíván jako rodinný automobil. Oproti SUV však nemá schopnost jízdy v obtížném terénu.


Výhody a nevýhody SUV

Zaměřme se nyní na to, čím vám může být tento typ automobilu užitečný a jaké jsou naopak jeho nevýhody.


Výhody SUV

  • Více místa. Tento typ automobilu má větší počet sedadel, tudíž může pojmout 6 a více osob. Rovněž se může pochlubit velkorysým prostorem pro zavazadla.
  • Nadhled. Díky vyvýšené karoserii je řidič výše, než majitelé běžných automobilů, takže má nadhled a větší přehled o situaci na silnici. Rovněž je méně zranitelný v případě srážky s jiným automobilem.
  • Schopnost jízdy v náročném terénu. SUV vozy se vyplatí těm lidem, kteří si nedokážou představit život bez výletů do lesa, cest na chalupu a dobrodružných výprav do hor. Oproti klasickým automobilům má SUV skutečně větší schopnost zdolat nerovný povrch a dokáže projet i mělkou řekou.

Nevýhody SUV

  • Vyšší spotřeba. Mohutnější auto má vyšší hmotnost a konstrukci, což se negativně projeví na aerodynamice. SUV musí překonávat větší odpor, což jde ruku v ruce s vyšší spotřebou paliva.
  • Horší manipulace s vozidlem. Větší karoserie skýtá problémy spojené s obtížnějším parkováním. Ideáln parkovací místo, kam byste se s běžným automobilem bez problémů vmáčkli, budete muset s SUV oželet.
  • Obtížnější nastupování. Zvýšený podvozek je spjatý s řadou problémů při nastupování, tudíž pokud máte malé děti, budete je pokaždé muset do auta vysazovat. Rovněž v zimním období roste šance, že si o zvýšený podvozek zašpiníte oblečení.

Je vidět, že SUV má spoustu rozumných důvodů, proč si jej pořídit, stejně jako důvody proti. Ať už se rozhodnete jakkoliv, sjednejte si pro váš vůz povinné ručení, na kterém zbytečně nepřeplatíte. Věděli jste, že na naší stránce si můžete porovnat nabídky mnoha pojišťoven a ušetřit na ceně více než 50 %?

Porovnat ceny a ušetřit

 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám