POJIŠTĚNÍ

Do kdy je povinná autosedačka pro děti?

Pokud máte malé děti, jistě vám záleží na tom, abyste je v automobilu převáželi co nejbezpečněji a rovněž abyste dodržovali předepsaná pravidla. Mezi ty patří i správné používání autosedačky, která by měla být úměrná věku dítěte.

Česká legislativa předepisuje používání dětských autosedaček v závislosti na výšce a váze dítěte. Všechny děti, které ještě nedosáhly výšky 150 cm a váhy 36 kilogramů, musí mít povinně autosedačku. Proč tomu tak je?

Standardní pás vede dítěti přes krk, což by v případě prudkého nárazu mohlo vést k uškrcení. Dětské tělo je rovněž lehčí, než to dospělé, což může vést k tomu, že se při nárazu vysmekne z pásu a zraní se.

V tomto článku si vysvětlíme, jaký typ autosedačky dítě potřebuje v určitém věkovém období.

Váha a přibližný věk dítěte Typ sedačky
Do 10 kg (od narození do zhruba 10 měsíců věku)

Sedačka třídy 0

Jedná se o kulatou polstrovanou sedačku, ve které je dítě v pololehu, protože ještě neumí udržet krk)

Do 13 kg (od narození do zhruba jednoho roku)

Sedačka třídy 0+

Je to obdoba sedačky 0 s tím rozdílem, že je uzpůsobena vyšší váze)

Od 9 do 18 kg (přibližně do 4 let věku)

Sedačka třídy 1

V tomto typu autosedačky je již dítě v poloze sedu. Sedačka zároveň poskytuje oporu ze všech stran, čímž dítěti zaručuje maximální pohodlí.

Od 15 do 25 kg (přibližně od 4 do 6 let věku)

Sedačka třídy 2

Na rozdíl od výše zmíněných sedaček tato nemá dvoupásové zajištění, ale je připoutána pouze jedním pásem (nemá speciální pásy uvnitř sedačky, jako tomu je u typů 0, 0+ a 1.

Od 22 do 36 kg (zhruba do 11 let věku)

Sedačka třídy 3

Tato sedačka má podobu jednoduchého podsedáku, který je k sedadlu připoután bezpečnostním pásem.

Může dítě jezdit na předním sedadle?

Možná máte ze svého dětství zakořeněno, že děti smí na předním sedadle jezdit až od 12 let věku. V roce 2006 však došlo ke změně zákona, která umožňuje vozit děti vepředu, pokud budou umístěny v sedačce odpovídající jejich váze a výšce.

Speciální pravidlo však platí pro přepravu nejmenších dětí v sedačkách typu 0 a 0+. Sedačka musí být otočena proti směru jízdy a navíc musí být vypnutý airbag. Jeho vystřelení totiž může při nehodě miminku způsobit smrtelná poranění. Vypnout airbag můžete u některých aut ručně, u jiných vám s tím pomůžou v autoservisu.

 

Úrazové pojištění jako dostatečná ochrana dětského zdraví?

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám