POJIŠTĚNÍ

Příprava auta na zimu

Venku přituhuje a sníh může napadnout každým dnem. V chladnějších měsících si váš vůz zaslouží důkladnější péči, než v bezstarostných letních dnech. Poradíme, jaká by příprava auta na zimu měla být, aby váš automobil nestrádal.

Venku přituhuje a sníh může napadnout každým dnem. V chladnějších měsících si váš vůz zaslouží důkladnější péči, než v bezstarostných letních dnech. Poradíme, jaká by příprava auta na zimu měla být, aby váš automobil nestrádal.

Zkontrolujte chladicí kapalinu

Chladicí kapalina by se měla měnit každé tři roky. Pokud přesluhuje, neochrání váš motor před mrazem a váš vůz tak může být výrazně poškozen. Kvalitní kapalina by měla váš vůz ochránit před mrazy až do -30 stupňů. Chladicí kapalina se ředí vodou, proto je lepší koupit nemrznoucí koncentrát, kde ještě voda není přidaná, abyste platili jen za skutečný produkt, nikoliv vodu. Obecně se doporučuje ředit spíše měkkou vodou, tudíž je lepší přidat raději vodu z kohoutku, než destilovanou vodu.

Nazujte zimní pneumatiky

Podle zákona má řidič povinnost mít zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března. Možná jste leknutím nadskočili, protože zatím třeba jezdíte na letních. Ovšem tato povinnost je podmíněna tím, že se na pozemních komunikacích nachází souvislá vrstva sněhu, či lze na základě povětrnostních podmínek předpokládat, že sníh během jízdy napadne.

Příprava auta na zimu zahrnuje výběr vhodných zimních pneumatik. Zimní pneumatiky by měly mít minimální dezén 4 mm. Pokud je to na hraně, tzn. vzorek pneumatik je přesně v této výšce, je třeba předpokládat, že se během zimy pneumatiky ojedou a příští rok už dezén nebude splňovat tento zákonný parametr.

Zimní pneumatiky se obecně dělí na směrové a asymetrické. Směrové jsou většinou levnější a mohou se pochlubit lepším záběrem ve sněhu či blátě. Jejich nevýhodou je horší stabilita a rovněž výraznější hlučnost. Asymetrické pneumatiky mají výhodu lepším vedením v zatáčkách a kratší brzdné dráze. Obecně platí, že směrové pneumatiky jsou vhodnější na pojíždění po městě či při jízdě na neupravených silnicích, kde jsou schopny popasovat se s vrstvou sněhu. Naproti tomu asymetrické jsou vhodnější tehdy, pokud řidič často cestuje delší trasy převážně po dálnicích. Asymetrické jsou rovněž ideální pro silnější typ vozů.

Vhodné vybavení pro extrémní počasí

Příprava auta na zimu zahrnuje i vybavení se vhodnými předměty pro případ nouze. Do automobilu si přibalte smetáček pro případ zasněžení povrchu auta a škrabku na sklo. Někteří řidiči s sebou pro jistotu vozí i kusy nařezaného koberce pro případ, že by někde zapadli ve sněhu. Některým z nich se namísto koberce osvědčily i plastové síťky na kola, které zabrání podkluzování.

Nejen závěj, ale i ledovka může řidiči pěkně znepříjemnit cestu. Pokud jednoho dne přijdete k autu a všude kolem bude zledovatělý povrch, vyplatí se vozit s sebou pytlík s pískem, který vám v této situaci pomůže.

 

Možná máte zbrusu nové auto, které ještě voní novotou. Ruku na srdce – tak to nebude vždy a nastanou časy, kdy váš vůz bude mít nalomené zdraví. V takových případech je důležitý výběr kvalitního autoservisu.

Tip: Nezapomeňte na pojistnou ochranu. Je libo povinné ručení již od 1500 Kč?

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám