POJIŠTĚNÍ

Limity pojistného plnění povinného ručení

Limit pojistného plnění pro povinné ručení nebo havarijní pojištění je zákonem charakterizován jako maximální hranice pojistného plnění pojistitele v případě pojistné události.

Limit pojistného plnění pro povinné ručení nebo havarijní pojištění je zákonem charakterizován jako maximální hranice pojistného plnění pojistitele v případě pojistné události. Pojistné limity jsou udávány v zákonem stanoveném rozsahu pro jednotlivé druhy pojištění. Minimální limit pojistného plnění je zákonem stanoven na 35 milionů korun a maximální limit pojistného plnění je stanoven na 100 milionů korun.

Pojistný limit se vždy uvádí jako kombinace dvou hodnot. Například 35/35, 50/50 nebo 100/100. Toto je velmi důležitý parametr při uzavírání povinného ručení či havarijního pojištění. První hodnota je limit pojistného plnění v případě škody na zdraví nebo usmrcení a vztahuje se na každého účastníka. Druhý limit se vztahuje na škodu na majetku, která vznikla poškozením, ztrátou, zničením nebo odcizením věci v případě, že poškozená osoba pozbyla schopnost ji opatrovat, a také na škodu na ušlém zisku poškozeného.

Pokud zaviníte pojistnou událost, kde vzniklá škoda překročí sjednaný limit pojistného plnění uzavřeného povinného ručení či havarijního pojištění, může po Vás být doplatek zbylé částky poškozenými vymáhán.

Mezi minimálními a maximálními limity pojistného plnění se nachází tzv. navýšené limity. Výši těchto limitů plnění si určují samy pojišťovny dle typu povinného ručení či havarijního pojištění, takže se liší v závislosti na dané pojišťovně.

Pojistné limity najdeme také u doplňkového pojištění, jakým je například pojištění zavazadel, pojištění čelního skla, úrazové pojištění nebo úrazové pojištění dětí apod. Některé pojišťovny nabízejí dvě varianty pojistných limitů: 1) pojištění na pojistnou částku – výše pojistného limitu se vztahuje na každou pojistnou událost v daném pojistném období. Pojistitel tedy plní při každé pojistné události v daném roce. 2) pojištění na limit pojistného plnění – výše pojistného limitu se vztahuje na jedno pojistné období. To v praxi znamená, že pokud vyčerpáte stanovený limit pro vaše povinné ručení či havarijní pojištění dvěma pojistnými událostmi a poté budete mít třetí pojistnou událost, pojistitel již nemá povinnost plnit.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám