POJIŠTĚNÍ

Jak postupovat při prodeji auta?

Víte, na co nesmíte u prodeje auta rozhodně zapomenout?

Jestliže za pomoci vlastních sil chcete automobil prodat nebo se ho právě chystáte zakoupit, tak vám je náš článek přesně určený.

Prodej auta samozřejmě není druhem nějaké extra těžké záležitosti, ale přeci jen je lepší dopředu vědět, jaké jsou povinnosti prodejce a jaké zase na straně kupujícího. Obě strany se tak mohou vyhnout případným komplikacím.
 
Po přečtení našeho příspěvku už budete věcně informováni a postup při prodeji auta pro vás bude jednoduchou událostí.

Správný postup při prodeje auta výrazně zrychlý celý proces

Jistě jste už slyšeli různé příhody od známých nebo i v horším případě i vy sami zažili na vlastní kůži, jak je palčivě nepříjemné, když se při takovém procesu jako je prodej auta na něco zapomene či se to prostě neudělá.

Navíc taková věc se pak lehce může protáhnout do takových rozměrů, které byste v životě třeba ani nečekali, jako když např. stále přihlášené auto na starého majitele zapříčiní dopravní nehodu a teprve nyní poté začíná to pravé dobrodružství.

Co je nutné při postupu prodeje auta zařídit?

První věcí, kterou byste ihned po uskutečnění prodeje a sepsání platné kupní smlouvy měli neodkladně obstarat, je návštěva nejbližšího registru silničních vozidel, kde je vaše vozidlo evidováno podle vašeho bydliště. Vyplněním příslušného formuláře nahlásíte úřadu údaje nového vlastníka vozu.

 Při cestě na registr vozidel si nezapomeňte:

  • Občanský průkaz
  • ORV (osvědčení o registraci vozidla)
  • TP (technický průkaz)

Technický průkaz a osvědčení následně předáte novému majiteli auta. Nyní zbývá vše nahlásit pojišťovně, a pokud celá transakce proběhla řádně jak má, tak kupující už nic řešit dalšího nemusí.

A jaká zařizování čekají nového vlastníka vozidla?

Nový majitel by si měl nechat provést kontrolu na STK a dále by měl vozidlo nově zavést v evidenci na příslušném registru vozidel.

V tomto momentě byste už měli mít sjednané povinné ručení na vůz, protože k vyplněnému formuláři pro přihlášení k evidenci vozidla se přikládá i doklad o uzavřeném povinném ručení.

Pokud automobil přihlašujete v jiném kraji, než bylo původně evidováno, tak vám úřad vystaví novou registrační značku (SPZ) a starou je třeba odevzdat.

Dále při vyplňování formuláře o přihlášení vozidla u sebe musíte mít:

  • Občanský průkaz (případně výpis z živnostenského nebo obchodního rejstříku)
  • TP
  • ORV
  • Protokol o evidenční kontrole a platný doklad technické způsobilosti vozidla

Musím platit daň z prodeje auta?

Další starostí, která trápí mnoho lidí je otázka odvádění v daňovém přiznání, daň z prodeje auta. Pokusíme se vše uvést na pravou míru.

Odvádět zákonnou daň z prodeje auta je legitimním právním ustanovením, ale existují i případy, kdy se placení daně můžeme vyhnout. Od zdanění při prodeji obecně motorových vozidel jsou osvobozeny příjmy:

  • Jejichž doba přesahuje mezi nabytím a prodejem auta 1 rok.
  • Jejichž doba je delší 5 let před prodejem auta a kdy se navíc jedná o položku, která byla vyřazena z obchodního majetku určeného pro výkon podnikatelské činnosti a další samostatně výdělečné činnosti.

Jak ukončit povinné ručení při prodeji vozu?

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám