POJIŠTĚNÍ

Čerpání z povinného ručení při dopravní nehodě

Pojistné plnění při dopravní nehodě je vždy hrazeno z povinného ručení viníka dopravní nehody. Při dopravní nehodě vždy existují dvě situace, do kterých se můžete dostat

Pojistné plnění při dopravní nehodě je vždy hrazeno z povinného ručení viníka dopravní nehody. Při dopravní nehodě vždy existují dvě situace, do kterých se můžete dostat:

  1.  Svým vozidlem jste způsobil škodu v ČR

Pokud jste způsobil svým vozidlem dopravní nehodu nebo škodu další osobě a nejste vážně zraněn nebo v šoku, je nutné zachovat klid a seznámit se se situací na místě nehody.

Místo nehody je nutné neprodleně označit nejlépe výstražným trojúhelníkem a zabránit tak možné řetězové havárii. 

Dále zjistěte, zda jsou na místě dopravní nehody zraněné osoby a pokud ano, vždy je nutné zavolat rychlou zdravotnickou pomoc a policii. Do jejich příjezdu poskytněte zraněným první pomoc.

Poškozenému sdělte své jméno, příjmení a trvalé bydliště, státní poznávací značku vozidla, kterým byla škoda způsobena, název a sídlo pojistitele, u něhož bylo povinné ručení uzavřeno a číslo pojistné smlouvy.

Policie ČR a kdy je potřeba jí přivolat?

Pokud při dopravní nehodě dojde k zranění nebo usmrcení osoby, k hmotné škodě převyšující částku 100 tisíc Kč, dojde ke škodě na majetku třetí osoby nebo poškození pozemní komunikace, je nutné k dopravní nehodě neprodleně přivolat Policii ČR.

Policii je vhodné zavolat i tehdy, pokud mezi účastníky nedojde k dohodě o podstatných okolnostech dopravní nehody, a které můžou například ovlivnit plnění z povinného ručení či havarijního pojištění.

Je-li nehoda šetřena policií, podepište policejní protokol pouze tehdy, souhlasíte-li s jeho zněním. Jinak do něho uveďte své výhrady.

Při nepřítomnosti policie je nutno pořídit záznam o dopravní nehodě

V případě, že nevznikne povinnost přivolat k dopravní nehodě policii, jsou všichni účastníci dopravní nehody povinni sepsat společný záznam o dopravní nehodě.

Tento záznam musí obsahovat místo a čas dopravní nehody, identifikační údaje všech účastníků a vozidel, příčiny dopravní nehody, její průběh a následky.

K tomuto záznamu je vhodné použít formulář Evropský záznam dopravní nehody nebo lze využít i volný list papíru. Na takovémto dokumentu musí být učiněna a oběma stranami podepsána dohoda o zavinění. Formulář Evropský záznam dopravní nehody je distribuován pojišťovnami.

Formulář obsahuje samopropisovací papíry, které se po vyplnění a podpisu všemi účastníky nehody od sebe oddělí a každý účastník poté předá svou část pojišťovně. K formuláři je vhodné přidat náčrtek dopravní nehody a její fotodokumentaci, případně také výpovědi svědků.

Pojistiteli, u kterého máte sjednané povinné ručení či havarijní pojištění bez zbytečného odkladu oznamte, že došlo ke škodné události a předejte mu příslušné doklady.

V průběhu šetření postupujte v souladu s pokyny pojistitele, aby byl zajištěn hladký průběh likvidace škod pomocí povinného ručení či havarijního pojištění.

  1.  Někdo vám svým vozidlem způsobil škodu v ČR

Pokud vám někdo svým vozidlem způsobil škodu při dopravní nehodě, zjistěte si od škůdce jeho jméno, příjmení a bydliště, státní poznávací značku a mezinárodní rozeznávací značku země registrace vozidla, kterým byla způsobena škoda. Dále název a sídlo pojistitele, u něhož bylo uzavřeno povinné ručení.

Pokud je vozidlo registrováno v zahraničí, zjistěte si číslo zelené karty a její platnost. Pokud možno si opatřete fotokopii tohoto dokumentu pro pozdější plnění z povinného ručení.

V případě, že není nutné přivolat k dopravní nehodě policii ( kdy přivolat policii ČR viz výše), sepíší účastníci dopravní nehody společný záznam o dopravní nehodě, který podepíší a neprodleně předají pojistiteli.

Pro uplatnění nároku na pojistné plnění z povinného ručení se obraťte na příslušného pojistitele škůdce. Pokud se vám nepodařilo zjistit od škůdce údaje o pojistiteli škodícího vozidla, případně pokud škůdce neměl uzavřené platné povinné ručení, obraťte se na Českou kancelář pojistitelů, kde máte nárok na plnění z garančního fondu.

Více informací ohledně postupu při dopravní nehodě naleznete na webu: www.povinne-ruceni.tv

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám