POJIŠTĚNÍ

Změny v registraci vozidel od 1.1.2015

Od 1.1.2015 začíná platit novela zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Hlavní změny...    

Od 1.1.2015 začíná platit novela zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Hlavní změny této novely jsou zejména při registraci vozidla, dočasného vyřazení vozidla a vozidla v převodu. S touto novelou také mizí takzvané "polopřevody".

Význam a použití polopřevodu

Ve skutečnosti se jednalo o časté situace, kdy prodávající odhlásil vozidlo na nového majitele, nicméně vozidlo nebylo novým majitelem přihlášeno. To znamená, že vůz v registru vozidel existoval, měl SPZ a zaplacené povinné ručení. Tento proces převodu vozidel používali zejména autobazary, obchodníci či dovozci vozidel ze zahraničí.

Nicméně v zákoně byla vždy povinost převodu na nového majitele do deseti pracovních dnů. Novela by měla tedy zajistit lepší plnění této podmínky a to poměrně striktně. V případě, že nebude vozidlo přihlášeno v registru vozidel na nového provozovatele nebo majitele do 30.6.2015, dojde k jeho vyřazení z registru vozidel následně k 1.7.2015 a vozidlo úředně zanikne. Po tomto úkonu již nebude možné vozidlo zpět do registru vozidel přihlásit.

Registrace vozidla

Změna vlastníka nebo provozovatele musí proběhnout současně. Nynější proces vypadal tak, že se vůz odhlásil na původním registračním místě a nový majitel nebo provozovatel vozidlo poté přihlásil v místě svého pobytu. Dle novely se bude převod a registrace provádět na registru vozidel v místě bydliště prodávajícího. Udělat změnu registrace vozidla mohou obě strany bez účasti té druhé, ale musí mít vždy úředně ověřenou plnou moc od protistrany tj. prodávající udělí plnou moc kupujícímu a už se nemusí o převod dále starat. 

Nově tedy bude proces vypadat tak, že bude jeden registr vozidel, jedna žádost a proveden bude jeden zápis. Prodávající a kupující mohou jít na úřad společně, případně jeden může zmocnit druhého. Také lze zmocnit třetí osobu

Tento postup, kdy se vozidlo současně odhlásí i přihlásí, napomůže tomu, aby nebylo zaregistrováno např. odcizené vozidlo, popř. bylo zaregistrováno vozidlo bez souhlasu vlastníka.

Dočasně vyřazená vozidla

Vozidla, která leží v depozitu déle než 18 měsíců k 1.1.2015 budou prohlášena za vyřazená z provozu a vlastník vozidla se musí přihlásit do 31.12.2015  na odbor dopravy a oznámit účel využití vozidla a adresu, kde se vozidlo nachází.

Pokud je vozidlo totálně poškozené nebo zlikvidované jako autovrak jedná se o takzvaný zánik vozidla. Pokud bude vozidlo odcizené, tak vyřazení z provozu a zápis zániku silničního vozidla nebude zpoplatněn.

Pro vozidla, která budou k 1.1.2015 v dočasném vyřazení mohou nastat dva stavy:

  1. pokud je doba dočasného vyřazení menší než 18 měsíců: vozidlo se po 31.12.2015  automaticky překlopí do režimu vyřazeno z provozu, vozidlo bude existovat, ale bude bez SPZ a nebude muset mít povinné ručení. 
     
  2. doba dočasného vyřazení je vyšší než 18 měsíců: vlastník musí do konce roku 2015 nahlásit obecnímu úřadu, kde se vůz nachází a jaká bude mít využití. Po tomto kroku bude vůz zařazen do režimu vyřazeno z provozu. V případě, že toto majitel nebo provozovatel neučiní, vozidlo bude trvale vyřazeno nebude již možné jej v budoucnu znovu přihlásit! 

Osobě, která bude nepřihlášeným vozidlem jezdit, hrozí mu pokuta až 50 000,- Kč a odebrání řidičského průkazu na půl roku. 

Součástí novely zákona č. 56/2001 Sb. jsou i registrační značky na přání (poplatek 5.000,- za jednu tabulku) či větší dohled nad STK. Platnost těchto částí zákona je až od ledna 2016.

Tyto změny jsou důležité a je jim nutné věnovat pozornost!

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám