POJIŠTĚNÍ

Záruka na ojeté auto, aneb na co máte při koupi ojetého vozu právo

Koupit používané auto rozhodně neznamená, že nemáte žádná spotřebitelská práva a musíte doufat, že se ojetina nerozpadne hned po pár týdnech používání. V tomto článku se zaměříme na vaši spotřebitelskou pozici hned ve dvou situacích – v případě, že kupujete vůz od většího prodejce, a od soukromé osoby.

Na kupce ojetého vozu pamatuje Občanský zákoník, konkrétně zákon č. 89/2012 Sb. Tento zákon se liší v závislosti na tom, zda kupujete vůz od autobazaru, nebo od soukromé osoby.

Koupě od soukromé osoby

Na co máte právo v případě, že jste na internetu uviděli zajímavou nabídku koupě od fyzické osoby, anebo kupujete vůz od známého, souseda, kamaráda? V takovém případě máte právo na záruční lhůtu v délce 6 měsíců.

Prodávající ručí za vady, které na voze byly v okamžiku koupě, nebo se vyskytly v době záruční lhůty a je zřejmé, že na automobilu existovaly už při prodeji.

Jedná se o tři typy vad:

  • Zjevné: jsou viditelné na první pohled hned při koupi. Pokud existují, prodávající by je měl zmínit ve smlouvě a zohlednit je ve snížené ceně pro kupujícího.
  • Skryté: kupec je odhalí až po nějaké době používání automobilu
  • Právní: jedná se o situace, kdy prodávající není oprávněn disponovat s tímto automobilem, nebo je na automobil vydáno zástavní právo.

Koupě od bazaru či jiného většího prodejce

Občanský zákoník stanovuje, že na použité vozy z bazaru se vztahuje záruka v délce 24 měsíců. Tato záruční lhůta může být zkrácena na 12 měsíců pouze v případě, že s tím prodávající i kupující souhlasí. Tato záruka se však nevztahuje na běžné opotřebení.

Jak už jsme zmínili, kupující má nárok na záruku v délce minimálně 12 měsíců. Prvních 6 měsíců je na straně prodávajícího dokazovací povinnost. Tzn. pokud se na automobilu vyskytne vada, prodávající musí dokázat, že v okamžiku prodeje vozu ještě neexistovala. Dalších 6 měsíců je důkazní břemeno uvaleno na kupujícího a on musí dokázat, že v době koupě už vada na autě byla.

Výhodou větších autobazarů je, že mnohé z nich v rámci konkurenčního boje nabízejí delší záruční lhůtu. Aby motivovaly lidi ke koupi vozu právě u nich, nabízí záruku v délce 3 let, u kvalitnějších a zachovalejších vozů až na 5 let. Některé autobazary dokonce nabízí celoživotní záruku v případě, že se zjistí, že tento vůz byl kradený nebo pořízený jinou nelegální cestou.

Prodloužená záruka může být zdarma, anebo si za ni klient může připlatit v rámci pojistného programu, který daný autobazar nabízí.

Chyby, kterých se vyvarujte

Abyste byli v otázce případné reklamace úspěšní, pečlivě si pročtěte kupní smlouvu. Všímejte hlavně délky záruční lhůty - pokud by tam byla stanovena jen na 12 měsíců a vy byste si tohoto ustanovení nevšimli a podepsali to, znamená to, že záruční lhůta vám skutečně může být zkrácena, protože jste ji svým podpisem stvrdili.

Další chybou je oprava automobilu v případě, že se na voze vyskytne vada. Z hlediska reklamačního procesu je takové jednání špatně. Správně byste měli vůz nechat prohlédnout v servisu a vyžadádat si od nich technickou zprávu o stavu automobilu. Porouchaný automobil dopravit do autobazaru a na základě technické zprávy ze servisu zahájit reklamační proces.

Tip! Plánujete v blízké době koupi ojetého vozu? U nás si na něj můžete sjednat nejlevnější povinné ručení na trhu. Porovnejte si u nás ceny a ušetřete. Nejlevnější nabídky začínají už na 1200 Kč.

Porovnat ceny a najít povinné ručení od 1200 Kč

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám