POJIŠTĚNÍ

Špatné parkování a jak z toho?

Tentokrát jsme si posvítili na špatné parkování. Víte jaké jsou pokuty a kdy hrozí odtažení vozidla?

Je až s podivem, že v mnoha českých autoškolách, jsou jednotlivé techniky parkování a další důležité informace podávány budoucím řidičům velmi ledabylou formou výuky.

Následkem tohoto školního deficitu je poté to, že se běžně v praxi setkáváme s naprosto absurdními parkovacími anomáliemi, jako např. zaparkování vozidla na přechodu pro chodce. Exemplární ukázka arogantního přístupu ze strany řidiče, který to prostě řešit „nemusí“.

V našem příspěvku chceme zodpovědně upozornit a osvětlit „vybrané“ způsoby špatného parkování, které jsou trestány jako dopravní přestupek. Letmým osvěžením, můžete lehce zabránit tomu, abyste někdy v budoucnu zbytečně přišli o peníze či řidičské body.

Parkování v protisměru

Parkování v protisměru jízdy je dopravním prohřeškem (ustanovení § 22 odst. 1 písm. I přestupkového zákona), který může při našem nezájmu skončit i např. odtažením vozidla. Je to především kvůli špatnému rozhledu při vyjíždění na silnici. 

Pokud stojíme v protisměru a budeme se chystat právě vyjet, tak se snadno může stát (špatný přehled), že dostatečně včas nezpozorujeme protijedoucí auto a na malér je tak důkladně zaděláno.

Stání v protisměru zkrátka a jasně řečeno narušuje bezpečnost a plynulost provozu.

A jaké jsou další běžné způsoby špatného parkování?

  • Parkování na místě vyhrazeném pro zdravotně postižené osoby.
  • Parkování mimo vyznačený směr.
  • Parkování na chodníku nebo trávě.
  • Na veřejných parkovištích pozor i na parkování přes dvě místa.
  • Neparkuje se také u zastávek tramvají, které nemají nástupní ostrov.

Jak je to se zákazem zastavení a zákazem stání?

Zastavení a stání jsou jedním z bolavých a útrapných bodů našich pravidel o bezpečnosti silničního provozu. Někteří řidiči možná znejistí, někteří suverénně vědí, ale pro větší jistotu raději vše stručně a rychle zopakujme.

  • Zastavení – znamená uvedení vozidla do klidu na dobu nezbytně nutnou k vystoupení či nastoupení přepravovaných lidí (složení a vyložení nákladu).
  • Stání - znamená uvedení vozidla do klidu na dobu delší, než je doba určená pro zastavení.

Jaká může být pokuta za špatné parkování?

V případě, že vozidlo stojí neoprávněně na vyhrazeném parkovišti nebo narušuje kontinuitu silniční dopravy, tak poté může strážník dát pokyn k odtažení vozidla na speciální záchytné parkoviště.

Veškeré náklady za odtahovou službu jdou samozřejmě na účet majitele vozidla (okolo 1 500 Kč). Majitel odtaženého vozidla, by měl vše dát co nejrychleji do pořádku, protože jinak mu hrozí další finanční postih za každý den (200 Kč/den), kdy je vozidlo zanecháno na záchytném parkovišti. 

Dalším řešením za špatné parkování může být nasazení tzv. speciální botičky, která bude bránit majiteli v odjezdu do té doby, dokud nebude pokuta uhrazena (ve výši až 2000 Kč). 

Dávejte si i pozor, abyste neparkovali na místě pro zdravotně postižené osoby, jinak může zaplatit až i okolo 10 000 Kč.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám