POJIŠTĚNÍ

První těžká etapa znamená změny v pořadí, piloti KM Racingu jako na houpačce

Čtyři stovky kilometrů speciálního úseku poblíž argentinského San Rafael podle očekávání dál míchalo pořadím Rallye Dakar, bohužel ne tak, jak by si tým KM Racing přál. Liaz Jaroslava Valtra postihla 100 kilometrů před cílem závada na řadícím mechanicmu, mírně se opozdila i posádka Vlasty Vildmana. Naopak Josef Macháček, startující z posledního místa, etapu dokončil na slušné 62. příčce. 

Pro fanoušky byla etapa poznamenána pokračujícím výpadkem trackingového systému pořadatelů, který k internetu přitahoval každoročně statisíce příznivců. Protože vypadl i timing kontrolních bodů (checkpointů), museli všichni čekat až na to, kdy kamiony projedou cílem.

První dvě třetiny etapy byly velmi rychlé. Nejrychlejší kamiony na nich zajížděly průměr až kolem 130 km/h. Podle očekávání pořadím důkladně zamíchala až šedá dunová oblast Nihuil před San Rafael. V ní, zhruba 100 kilometrů před cílem, se zastavil Liaz Jardy Valtra se závadou řazení. Je evidentní, že projet dunovou oblast bez funkčních změn převodů téměř nelze a Jarda nakonec dojel do cíle etapy s dvouhodinovým zpožděním, což znamená pád na 32. místo celkově. Ani to však nebere šternberskému jezdci naději na první desítku v celkovém pořadí.

"Jarda jede dál v plné síle. Měl velký pech - závada byla u přepínače na řadící páce a spínače pneumatického ovládání převodovky. Převodovka není naštěstí poškozena a auto bude na další etapu plně připravené," sdělil ráno šéf týmu Martin Macík.

Vlasta Vildman nakonec etapu dojel pětadvacátý, se ztrátou 1:27 hodiny. Celkově si však udržel 20. příčku, i přes toto zdržení. Opravdu těžké etapy však všechny posádky teprve čekají, zejména pak ve druhé polovině soutěže. Naopak výborně si vedl Josef Macháček – i přes ztrátu tří hodin dokázal dojet etapu na slušném 62. místě a na průjezdu dunami naopak vydělal.

"Zhruba padesát kilometrů po startu jsme v jednom řečišti měli defekt pneumatiky a její výměna nás zdržela. Dostalo se před nás asi sedm pomalejších kamionů a snad 120 kilometrů jsme se marně pokoušeli před ně dostat, nechali jsme tam dobrou půlhodinu. Závěrečné duny se nám také moc nepovedly, několikrát jsme museli couvat a vracet se. Dnes příliš spokojení být nemůžeme, ale budeme bojovat dál, je to jen začátek," vzkázal Vlasta po dojezdu do bivaku.

Neuspěl před etapou vedoucí jezdec kategorie kamionů Ajrat Mardějev, který před koncem převrátil svůj Kamaz na střechu a pravděpodobně skončil. Ihned ho však zastoupil jeho kolega Anton Šibalov, který etapu vyhrál. Do celkového vedení jde ovšem Gerard de Rooy, jemuž byl odečten čas za pomoc u havárie Mardějeva.

Třetí etapa do San Juan nabídne kamenitou a členitou speciálku v délce 301 kilometrů, pořadatelé si už ale pospíšili s oznámením, že vzhledem k extrémním výkyvům počasí bude etapa zkrácena a speciálka pro kamiony a osobní vozy bude měřit jen 222 kilometrů. Při ní se posádky automobilů a kamionů dostanou do podhůří And, což znamená nadmořské výšky až kolem 3500 metrů, motocyklisté dokonce vystoupají až do výšek okolo 4300 metrů. I takový je letošní Dakar.

Sledujte aktuální dění týmu každý den ve 21.00 na TV Sport 5 v pořadu „Dakarské aktuality“
  Sledujte videa KM Racingu na stránkách www.povinne-ruceni.tv v našem okénku DAKAR 2014 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám