POJIŠTĚNÍ

První etapa v Atacamě pořádně prověřila posádky KM Racingu

Přesně tak, jak se dalo předpokládat, znamenala první atacamská speciálka do Iquique, dlouhá 422 kilometrů, pro všechny pořádné sousto. Pro obě zbylé posádky KM Racingu se nesla ve znamení dvou částí – té slibné, po většinu etapy, a té smůlovaté v dunových polích na jejím konci. 

Přesně tak, jak se dalo předpokládat, znamenala první atacamská speciálka do Iquique, dlouhá 422 kilometrů, pro všechny pořádné sousto. Pro obě zbylé posádky KM Racingu se nesla ve znamení dvou částí – té slibné, po většinu etapy, a té smůlovaté v dunových polích na jejím konci.

Vlasta Vildman se po celou dobu speciálky udržoval na dostřel nejlepších. Ujel i tatrováckým pronásledovatelům Tomáši Vrátnému a Janu Tománkovi a spokojeně se usadil mezi 13. a 14. místem. Udržoval velmi dobré tempo bez ohledu na povrch, dobře a bez defektu zvládl kamenitou první polovinu i přibývající písek zbylé části. Vypadalo to, že v cíli se vejde do hodinové ztráty za galakticky letícím Karginovem, vítězem etapy, na jehož riskantní jízdu odmítl reagovat i průběžný lídr de Rooy. Jenže posledních 42 kilometrů etapy se jelo v dunách, a tam nastaly potíže. "Prostě jsem to dneska zdupal. Několikrát jsme zapadli a museli couvat ven. Navíc jsem trefil zadním kolem kámen patnáct kilometrů před cílem, když se mi svezl zadek auta. Takže ještě pár kilometrů před cílem jsme měnili kolo. Bohužel, hodně dobrá etapa, na konci pokažená, škoda," litoval Vlasta Vildman v cíli. Tam jeho výsledný odstup narostl až na 1:50 hodiny, nicméně nebyla to úplná výsledková tragédie – i nejlepší pětka ztratila na Karginova 30 až 45 minut a kamiony se trousily do cíle z památného tříkilometrového sešupu v dlouhých intervalech. Průběžně sice Vlasta zůstává čtrnáctý, ale ztratil slibnou možnost se dotáhnout na jezdce před sebou i o pracně vybudovaný menší náskok před Tomášem Vrátným, s nímž dojížděl z legendární dunové hory přímo k bivaku a ještě ho dokázal předjet.

"Když měníte stočtyřicetikilogramovou pneumatiku v těžkých podmínkách, písku a prachu, v 35 stupních nad nulu a po čtyřsetkilometrové etapě, není to právě příjemné, naopak je to fyzicky vyčerpávající, ale na druhou stranu, dobře že nás čekal jen krátký dojezd do cíle. Pořadatelé nám slibovali navigačně hodně náročný den, ale podle mého názoru to až na pár chytáků bylo zvládnutelné," říká navigátor Vlastovy posádky Martin Macík mladší.

Josef Macháček si užíval první pouštní etapu za volantem své buggy. V etapě udržoval pozice mezi 30. a 37. příčkou, než přijel do dun, kde nastaly technické potíže. Bohužel došlo k poškození jednoho z ventilů, který zajišťuje mazání převodovky, a ta se zadřela. V těžkých dunách si Josefa nikdo nikdo netroufl zapřáhnout za lano, a tak pro něj musela do dun vyrazit odstoupivší závodní liazka s Jardou Valtrem za volantem. Teprve po dotažení buggy do bivaku se mělo jednat o dalším Josefově osudu v Rallye Dakar a záleželo i na tom, zda tým MD Sport vůbec bude náhradní převodovku pro Josefovo auto mít k dispozici.

Atacama ovšem pouze začíná! Desátá etapa z Iquique do Antofagasty nabídne speciál dlouhý 631 kilometrů, pravda, přerušený 183kilometrovou neutralizací po asfaltu. Ale menu bude stejné jako dnes: velké výškové rozdíly, pusto, kamení, prach, jemný písek guadal a duny. Obtížnost soutěže postupně graduje. Věřme, že štěstí bude při obou posádkách KM Racingu stát více než v etapě deváté.

Sledujte KM Racing na Rallye Dakar v pořadu rallye aktuality na televizi Sport 5 každý den ve 21:00 hodin. Nebo na našich stránkách ve  videookénku DAKAR 2014

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám