POJIŠTĚNÍ

Příspěvek majitelů aut nepojištěných povinným ručením do garančního fondu

 Z garančního fondu jsou vypláceny náhrady škod, které byly způsobeny řidiči, co nemají uzavřené platné povinné ručení.

Povinnost přispívat do garančního fondu se vztahuje na všechny vlastníky nebo provozovatele registrovaných nepojištěných vozidel. Povinnost mít uzavřené platné povinné ručení zavádí novela zákona č. 168/1999 Sb. o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a to od 1.ledna 2009.

Denní sazba příspěvku je stanovena zákonem a pohybuje se od 20 Kč do 300 Kč v závislosti na velikosti a typu automobilu. K této denní sazbě jsou dále přičítány náklady na vymáhání dlužné částky a také sankce od policie ČR za porušení zákona.
Výše sankcí od policie ČR není zanedbatelná. Pokuta za provozování vozidla bez platného povinného ručení se pohybuje od 5000 Kč do 40 000 Kč. Za nepředložení zelené karty je výše pokuty v rozmezí 1 500 Kč – 3 000 Kč.

Majitel nepojištěného vozidla povinným ručením je povinen uhradit do garančního fondu příspěvek za každý den, kdy jeho vozidlo nebylo pojištěno. Pokud bude porovnáním registrů zjištěno, že vaše vozidlo nemá uzavřené platné povinné ručení, bude vám zaslána výzva k úhradě příspěvku do garančního fondu. Dnem doručení výzvy začíná běžet zákonná 30 denní lhůta na úhradu příspěvku, anebo na doložení, že vozidlo nebylo provozováno v rozporu se zákonem. Pro doložení, že vaše vozidlo není provozováno v rozporu se zákonem můžete využít dotazníku, který je k výzvě přiložen. Pro potvrzení existence platné pojistné smlouvy povinného ručení je nutné k dotazníku přiložit doklad od pojistitele, že v uvedené době, za které je požadován příspěvek do garančního fondu bylo vozidlo pojištěno, nebo kopií Zelené karty či kopií pojistné smlouvy povinného ručení.

Na výzvu k úhradě je v každém případě velmi důležité včas reagovat buď doložením o neoprávněnosti výzvy k úhradě nebo uhrazením dlužné částky. V opačném případě může být vaše pohledávka přeprodána inkasní společnosti a následně soudně vymáhána, což by znamenalo několikanásobný nárůst dlužné částky.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám