POJIŠTĚNÍ

Povinné ručení veteránů

Přinášíme Vám veškeré informace o povinném ručení historických vozidel.

Ne všechno zlato, co se třpytí, je zlatem, radí nám vytříbená slova slavného poeta Williama Shakespeara. Přesně to se hodí i pro označování a převádění motorových vozidel na status veterána.

Neboli jinými slovy, jde o to, že ne každé vozidlo, o kterém majitel mluví s jistou noblesní nostalgií a pýchou v srdci, jako o veteránovi, je opravdu skutečným veteránem.

Musíte mít povinné ručení na svého veterána?

S povinným ručením jde tentokrát o velice specifický případ, protože ne každá pojišťovna na našem trhu nabízí pro veterány pojistný produkt. Navíc vše stojí a padá s doložením na pojišťovně příslušné akreditaci statusu historického vozidla.

Pokud svého veterána aktivně, čas od času proháníte po silnicích a cestách, tak zákonná povinnost sjednání povinného ručení se vztahuje i na Vás.

Výše platby povinného ručení na veterána samozřejmě počítá s tím, že provoz takovéhoto vozidla nebude také tak frekventovaný jako u normálních vozidel.

Za veterána zaplatíte na povinném ručení až o desetinu méně

V momentě, kdy si běžně platíte povinné ručení na váš vůz a právě jste si nechali provést atestaci a splnili jste všechny potřebné podmínky, tak stačí zajít na pobočku vaší pojišťovny a ukázat oficiální průkaz klubové testace a pojišťovna vám ráda vše upraví a vrátí zbylý přeplatek k povinnému ručení.

Převážná většina majitelů historických motocyklů a vozidel se chová na vozovce jako opravdový gentlemany ze staré školy. Proto pojistná suma povinného ručení je v porovnání s běžnou částkou o desetinu, až dvanáctinu menší.

Výše povinného ručení na veterána počítá totiž s tím, že provoz takovéhoto vozidla nebude také tak frekventovaný jako u normálních vozidel.

Jak získáte akreditaci historického vozidla?

Po zákonné stránce způsobu a stanovení podmínek testování vozidla, je vše dáno vyhláškou 355/2006 Sb. Vozidlo s označením „veterán“ musí absolvovat dvojí přezkoušení. První je odborná atestace v příslušném veteránském klubu a druhou je zkouška Krajské testační komise.

Komisaři, kteří Krajskou atestaci provádějí, musejí mít platnou mezinárodní licenci FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) nebo FIA (Fédération Internationale de l'Automobile).

Mezi důležité předpoklady k udělení historického statusu patří např. to, že vybavení a příslušenství vozu musí odpovídat návrhům původního výrobce nebo, že vozidlo nesmí být primárně používané pro běžný denní silniční provoz atd.

Po úspěšném dokončení se vozidlo eviduje na úřad samosprávy a dále se zařazuje do registru historických vozidel. Na konci celého procesu je vozidlu přidělena speciální „zelená“ registrační značka, která začíná písmenem V.

Víte, jaká je věková hranice veterána?

Podle zákonného usnesení z roku 2010 je tzv. legitimním veteránem, historické vozidlo, které je starší více než 30 let (pro rok 2014 ročník vyrobený v letech 1984 a méně) a je evidováno v registru historických a sportovních vozidel.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám