POJIŠTĚNÍ

Povinné ručení podle počtu ujetých kilometrů – vyplatí se?

Pokud řidič ročně najezdí méně než stanovený počet kilometrů, může se dočkat slevy z povinného ručení. Průkopníkem tohoto typu cenotvorby byla pojišťovna Allianz, v současné době povinné ručení podle počtu ujetých kilometrů nabízí i Uniqua.

Pokud řidič ročně najezdí méně než stanovený počet kilometrů, může se dočkat slevy z povinného ručení. Průkopníkem tohoto typu cenotvorby byla pojišťovna Allianz, v současné době povinné ručení podle počtu ujetých kilometrů nabízí i Uniqua.

Sváteční řidiči si tento typ pojištění velmi pochvalují – nemusí tak vynakládat příliš vysoké sumy na provoz automobilu, kterým vyjíždí jen příležitostně.

Nízký počet najetých kilometrů může hnout s cenou nejen povinného ručení, ale i havarijního pojištění. Například u Allianz může příležitostný řidič snížit svou cenu o 10 až 40 %, u havarijního pojištění se sleva pohybuje v rozmezí 5 až 30 %.

Zde přinášíme přehledný rozpis různých množství ujetých kilometrů a výši slevy, kterou řidič může u Allianz získat.

Podobný systém praktikuje i pojišťovna Uniqa. Pokud si klient pořídí speciální „krabičku“ do auta s názvem Safe Line (placená asistenční služba, monitorující jízdu řidiče a umožňující snadné přivolání pomoci k autonehodě), může rovněž na ceně povinného ručení ušetřit. Safe Line sleduje, kolik kilometrů ročně ujel, a pokud toto číslo nepřesáhne hranici 20 000 kilometrů, řidič se může dočkat slevy ve výši 10 až 25 %, a to jak na povinné, tak havarijní pojištění.

Ovšem pokud by řidič sjednal povinné ručení s cenotvorbou podle najetých kilometrů, a hranici 20 000 kilometrů přešvihl, čeká jej placení přirážky. Její výše se pohybuje v závislosti na daném typu vozidla a počtu ujetých kilometrů, ve výsledku však vyjde dráž, než klasický typ povinného ručení. Povinné ručení podle počtu najetých kilometrů je tedy vhodný pouze pro řidiče, kteří jsou si na 100 % jisti, že daný limit kilometrů dodrží.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám