POJIŠTĚNÍ

Povinné ručení na jinou osobu – způsob, jak výrazně ušetřit

Mladí řidiči mají nevýhodu v tom, že v nich mnohé pojišťovny spatřují vyšší riziko, kvůli čemuž si tato skupina lidí připlatí za povinné ručení. Existuje však způsob, jak na vysokou cenu vyzrát, a to tak, že si založíte povinné ručení na jinou osobu.  

Mladí řidiči mají nevýhodu v tom, že v nich mnohé pojišťovny spatřují vyšší riziko, kvůli čemuž si tato skupina lidí připlatí za povinné ručení. Existuje však způsob, jak na vysokou cenu vyzrát, a to tak, že si založíte povinné ručení na jinou osobu.

Přestože pojišťovny by zajisté rády měřily všem stejným dílem, statistiky nehodovosti ukazují, že mladší řidiči způsobí mnohem vyšší procento nehod, než ostřílení jezdci, mající odježděných mnoho let. Pro pojišťovny tedy tito klienti představují vyšší riziko, které musí eliminovat právě vyšší cenou. Řidiči do 25 let věku tak u některých pojišťoven platí i o 40% dražší povinné ručení.

Někteří řidiči si převedou povinné ručení na jinou osobu. Přestože se to zdá jako paradox, zřizovatel povinného ručení nemusí být nutně i řidičem daného vozu. Tudíž mladší řidič může požádat například svého otce, zdali by mu povinné ručení nezaložil.

Zaměřili jsme se na to, jaké jsou výhody a úskalí této metody.

Výhody:

Možnost výrazného ušetření peněz. V případě, že povinné ručení mladému řidiči uzavře příbuzný s vyšším věkem a beznehodovým průběhem, úspora může být až 40%.
Starší řidič si může uzavřít povinné ručení na více vozidel, tudíž uzavřením pojistky pro jiného řidiče nepřijde o vlastní možnost povinného ručení.
V případě, že je řidič velmi mladý a zároveň je majitelem drahého a silného vozu, úspora může být až v řádu desetitisíců.

Nevýhody:

V případě, že mladý řidič nabourá, promítne se to do bonusového systému staršího řidiče. Tudíž osoba, na kterou je povinné ručení uzavřeno, podstupuje riziko, že přijde o své pracně naježděné bonusy.
Doba, kdy řidič používá povinné ručení, sjednané na jinou osobu, se nezapočítává do jeho bonusového systému. V budoucnu tedy řidič bude mít vyšší cenu povinného ručení, než kdyby si svá mladá léta odjezdil na vlastní povinné ručení.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám