POJIŠTĚNÍ

Pokuta za telefonování za jízdy

Pokuta za telefonování za jízdy

Stává se vám, že někdy prostě nestíháte a potřebujete si vyřídit telefonát za jízdy? V takovém případě vám hrozí peněžní postih. Jak vás potrestají, když vás přistihnou při používání telefonu za volantem?

Zákon zakazuje nejen telefonování, ale jakékoliv použití telefonu při řízení automobilu (policista vás může pokutovat i tehdy, pokud pouze držíte v ruce mobil). Zákaz se vztahuje i na další elektronická zařízení, sloužící k záznamu zvuku a obrazu – tzn. například tablet, vysílačka nebo fotoaparát.

Pokuta za telefonování za jízdy

V současné době vám za toto chování hrozí postih ve výši 1000 Kč v rámci blokové pokuty. Ve správním řízení se tato částka může vyšplhat na 1500 až 2500 Kč. Řidiči hrozí i odebrání 2 bodů.

Tato sankce však bude již brzy vyšší. Ministerstvo dopravy totiž chystá novelu, která zpřísní tresty za porušování dopravních předpisů. Až novela vstoupí v platnost, řidič může za používání mobilu při jízdě dostat pokutu 2500 Kč na místě. Ve správním řízení může pokuta za telefonování za jízdy vyjít až na 10 000 Kč.

Pokuta za telefonování za jízdy

Bloková pokuta nyní Správní řízení nyní Bloková pokuta po novele Správní řízení po novele
1000 Kč 1500 – 2500 Kč 2500 Kč 4000 – 10 000 Kč

Novela přinese i další změny. Tvrdší sankce pocítí i ti, kteří pojedou na červenou, nebo budou řídit pod vlivem alkoholu. Pokud řidič bude chybovat vícekrát a přijde o všechny body, proces opětovného získání řidičského průkazu bude složitější. Kromě opakování autoškoly a psychologických testů bude muset řidič projít speciálním terapeutickým kurzem.

Zákon si došlápne i na ty, kteří za volant sedají i přesto, že mají zákaz řízení. V současné době jim za tento počin hrozí pokuta 25 000 – 50 000 Kč. Po schválení novely se tato sankce vyšplhá až na 75 000 Kč.

Jak je to s handsfree a telefonováním v koloně?

Pokud používáte systém handsfree, tzn. komunikujete jenom hlasem, aniž byste telefon ovládali rukou, nemůže vás policie postihnout. Řada průzkumů však ukázala, že i při handsfree hovoru klesá vaše soustředění, tudíž jste náchylnější k dopravní nehodě.

Můžete telefonovat, když zrovna stojíte v koloně? V této otázce se zákonodárci neshodnou na 100 %, ale vzhledem k tomu, že i při stání v koloně je řidič účastníkem silničního provozu, měl by se používání mobilního telefonu v této situaci vyhnout.

Tip! Jak vidíte, občas stačí chvilka nepozornosti a nehoda je na světě! Když pochybíte, nemusíte doplácet statisíce korun poškozenému. Díky povinnému ručení budete pro tyto situace kryti. V rámci povinného ručení si navíc můžete připojistit i škody na vašem vlastním automobilu.

Sjednat povinné ručení od 1900 Kč

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám