POJIŠTĚNÍ

Pojišťovna roku

Pojišťovna roku zná své vítěze.

Pojišťovna roku 2011: Kooperativa, Allianz a Evropská Cestovní

Pojišťovna roku zná své vítěze – pojišťovací makléři z celé České republiky ohodnotili výkony pojistitelů v roce 2011. Výsledkem v pořadí již 12. ročníku této odborné ankety jsou tři prvenství, které si z celkových pěti vyhlašovaných kategorií odnáší Kooperativa pojišťovna ze skupiny Vienna Insurance Group.

V kategorii autopojištění sesadila Kooperativu z loňského trůnu pojišťovna Allianz. Nejvyšší příčku v kategorii specializované pojištění pak již rekordním šestým rokem za sebou obhájila Evropská Cestovní Pojišťovna. Výsledky ankety slavnostně vyhlásili organizátoři této nejstarší soutěže na pojistném trhu: Asociace českých pojišťovacích makléřů (AČPM) ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven (ČAP) a  webem oPojištění.cz.

Slavnostního galavečera v Praze se zúčastnilo na 250 makléřů, top manažerů pojišťoven, zástupců ČNB a ministerstva financí, představitelů asociací finančního trhu a dalších významných hostů. „Absence dramatických změn v hodnocení (ve srovnání s předchozím ročníkem ankety) jen potvrzuje, že postavení pojišťoven na trhu je z hlediska pojišťovacích makléřů stabilizované. To je pro české pojišťovnictví dobrá zpráva, zejména s ohledem na přetrvávající obtížnou ekonomickou situaci,“ zhodnotila 12. ročník ankety předsedkyně AČPM Jiřina Nepalová. Jak doplnil Ivan Špirakus, člen prezídia AČPM: „Největší změny opět zaznamenala kategorie specializovaného pojištění, kde se na druhou příčku celkem překvapivě dostala Česká pojišťovna Zdraví.

Lze předpokládat, že za úspěchem je mimo jiné pojištění ztráty příjmů, což je produkt, o který je v této ekonomicky složité době velký zájem.“

Úvěrové pojišťovny KUPEG (dříve EGAP) a Euler Hermes Čescob z letošních Top 5 zcela vypadly. Naopak se mezi ně vrátily AGRA pojišťovna a D.A.S. Pojišťovna právní ochrany, což svědčí o diverzifikaci v potřebách klientů makléřských firem, zdůraznil Špirakus. Připomněl, že pořadí se prohodilo také u autopojištění. Na první místo se letos dostala pojišťovna Allianz. „Je to zásluhou generálního ředitele Jakuba Strnada, který převzal funkci před dvěma lety. Nyní se dostavily výsledky,“ konstatoval.

Profesionálové hodnotí profesionály

Pohled makléře na pojišťovny je vysoce profesionální, proto je jejich hodnocení tak důležité, uvedl Špirakus a dodal: „Právě makléři se s pojišťovnami setkávají denně, proto mají právo pojišťovny hodnotit a proto je jejich volba tak významná.“ „Pojišťovací makléři oceňují zejména dlouhodobý vztah s pojišťovnami. Ve výsledcích ankety se projevuje jejich vzájemná dlouhodobá spolupráce, proto došlo jen k malým změnám oproti předchozím letům,“ komentuje letošní výsledky Romana Benešová , Partner KPMG Česká republika, Risk Consulting a dodává: „Efektivní spolupráce s makléři je o to důležitější v dnešní době, kdy pojišťovny čelí zejména v pojištění motorových vozidel dlouhodobému poklesu cen pojistného a snižování celkové profitability. Tento trend bude zřejmě pokračovat i v nejbližších letech, což bude klást na pojišťovny a na jejich efektivitu do budoucna ještě větší nároky.“

Pojišťovací makléř roku 2011

Prezídium Asociace českých pojišťovacích makléřů na základě nominací členů AČPM a doporučení pojistitelů také již posedmé v historii ankety udělilo čestný titul Osobnost pojistného trhu za vynikající a mimořádný přínos rozvoji českého pojišťovnictví. Letos byl jmenován Konštantín Alexejenko, guru pojistného oboru a dlouholetá opora vedení Kooperativa pojišťovny. Novinkou letošního ročníku ankety bylo vyhlášení Pojišťovacího makléře roku 2011. V této kategorii byly oceněny dvě společnosti. Pojišťovacím makléřem roku 2011 s regionální působností se stala společnost I.P.trust a Pojišťovacím makléřem roku s celorepublikovou působností společnost Renomia. „Tato kategorie nám v celém konceptu ankety doposud chyběla. Makléřské společnosti mají nezastupitelnou roli ve zpracování pojistných programů, konkrétně v oblasti pojištění průmyslu a podnikatelů, a proto vnímám jako důležité ocenit je za jejich přínos pro rozvoj pojistného trhu,“ říká Ing. Tomáš Síkora,MBA a doplňuje: „Zástupci pojišťoven hodnotili makléře nikoliv podle velikosti, ale podle celé řady kritérií, jako je například kvalita podkladů, dodávaných pojišťovně, úrovneň komunikace makléř-pojišťovna a makléř-klient, správa pojištění nebo podpora kultivace trhu. Organizátoři ankety rovněž vyhlásili vítěze soutěže mezi studenty pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové v oboru sklo o ztvárnění ceny pro Pojišťovnu roku 2011. Prvenství za originální návrh a šek na 10 000 Kč získal Jakub Petr, student V. ročníku UMPRUM.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám