POJIŠTĚNÍ

Pes v autě a jeho bezpečná přeprava?

Důležité informace pro zodpovědný převoz psích kamarádů v autě.

O tom, jaké všechny trable (úsměvné a někdy i vážnějšího charakteru) při přepravě psa v autě majitelé čtyřnohých mazlíčků mohou zažít, si ostatní řidiči, co jim zrovna v autě nikdy nic „neštěká a nevije“ mohou nechat jen zdát. Ono totiž mít psa v autě není jen tak.

U nás v ČR na otázku přepravy psa v autě, zdánlivě věcně a střízlivě odpovídají dvě zákonná usnesení. První nás seznamuje s tím, že pes nesmí ohrožovat bezpečnost řidiče při jízdě a tedy nesmí narušit kontinuitu silničního provozu.

V druhém zákonu je uvedeno, že pes v autě musí být přepravován vhodným způsobem, který mu zajistí dostatečnou ochranu. Ale ta nejvýznamnější informace v zakoně chybí, a to jak máme psa v autě správně vozit, což vytváří podnětný a živelný prostor pro diskutabilní závěry.

A tak když nás zastaví policista v rámci přepravní kontroly, tak pak už čistě vzato záleží jen na něm, zda uzná způsob přepravy psa v autě za dostatečně bezpečný.

Kolik činí pokuta za nevyhovující přepravu psa v autě?

Nezajištěný pes vyjde svého majitele pěkně draze. Podle obecních usnesení může policista udělit blokově pokutu až do výše 5 tisíc korun.

Správní řízení nemusíme snad ani zmiňovat, protože doufáme, že čeští řidiči mají rozum a věci nenechají dojít tak vysoko, protože pak se finanční částka pohybuje v opravdu závratných kruzích.

Ale postih za nesprávný způsob převoz psa je až druhořadým faktem, protože na prvním místě bychom měli mít to, že přeci nechceme aby se našemu čtyřnohému kamarádovi něco zlého přihodilo.

Jak tedy bezpečně a šetrně vozit psa v autě?

Pozitivní zprávou je to, že možností jak efektivně a zároveň bezpečně psa v autě převážet, je rozhodně více než jedna. Nezapoměnte, že vaše volba se bude také točit okolo velikosti psa.

Větší plemena mohou být převážená v zavazadlovém prostoru, kde jim také pro větší pohodlnost můžete natáhnout deku. Také se doporučuje nainstalovat do prostoru mřížku, která zabrání aby se pes za jízdy případně producíroval po voze sem a tam.

Pokud nemáte dostatečně prostorný kufr, tak poté můžete uvažovat o variantě postroje k pásu a ochranné autodeky. Postroj se jednoduše připne k bezpečnostnímu pásu a váš pejsek je tak náležitě chráněn i v případě dopravních nehod.

Autodeka zase dostatečně chrání interiér vozu před špinavými psími tlapkami, línajícími chlupy či případným karambolům nebohých psích žaludku z rychlé jízdy.

V případě, že vlastníte malé psí plemena, tak vám bude bohatě stačit speciální přepravky a klece, kam můžete umístit mimo jiné i kočky nebo králíky při jejich převozu.

A pro milovníky přátelských psích ocasů, kteří mají více než jednoho psa a ještě k tomu jsou to zástupci větších psích plemen, tak zde bychom neváhali nad možností zakoupení speciálního přívěsného vozíku k autu.

Ceny autodek a postrojů pro zodpovědnou přepravu psa v autě?

Samozřejmě je jasné a to netřeba více zdůrazňovat, že zakoupit tu nejlevnější mřížku nebo přepravku nemusí být zrovna dvakrát šťastným krokem. Deformace či úplný rozklad psí přepravky, zrovna v tom nejvíce nevhodném okamžiku jízdy vás jistě moc nepotěší.

Z toho vyplývá, že rozhodně je dobré udělat si čas na výběr věcí, které pro bezpečnou přepravu psa budete v autě potřebovat.

Slušné a kvalitní autodeky můžete získat už od pětiset korun a více. Za speciální autopásy zase můžete dát i okolo dvou tisíc korun, ale zase můžete mít záruku a klid, že váš pes bude mít pohodlí a zároveň bude pevně zajištěn.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám