POJIŠTĚNÍ

Partnerské hádky v autě a větší riziko způsobení dopravní nehody?

Hádat se za volantem? Raději ne.

Představte si, že jste se svým partnerem právě na společné cestě autem do nitra slunečně sálajícího přímořského letoviska, kde si konečně chystáte užít si krásnou a příjemnou dovolenou.

A přesně v tuto chvíli, která je zrovna nejhůře „nakloněná“ vyčítajícím vzájemným hádkám časů minulých (co jste udělali špatně), přítomných (co zrovna děláte špatně) a budoucích (co byste mohli dělat špatně), je slovní „přestřelka“ doslova v plném proudu.

Někteří lidé, působí dojmem jako by si hádku nechávali přesně jen na tuto chvíli, ono to ale také není tak nepochopitelné, jak to na první pohled vypadá. Dva lidé, kteří oba podvědomě cítí, že mají „něco mezi sebou nedořešeno“ tak právě oni jsou vystavěny riziku, že stereotyp probíhající cesty za volantem, bude klíčovým podnětem k rozpoutání dlouho zadržovaných běsů.

Když to vezmeme z jiného úhlu, tak hádat se je lidské, ale napadne vás schválně, proč bychom se zrovna těchto emočně vypjatých situací měli zrovna při jízdě za volantem řádně vyvarovat?

Vztek za volantem rapidně ztěžuje řidičovu reflexi a soustředěnost

V první řadě, by si oba dva lidé měli uvědomit, že auto není „boxerským ringem“ a hádka v autě zanechá na psychice svou hořkou stopu v nesmazatelné formě podrážděnosti, roztěkanosti nebo vzteku.

Následkem toho, je ten kdo řídí pod větším psychickým vypětí a začíná mít povážlivé trhliny ve vnímání aktuálního dění na silnice, a to vše může končit i smrtí. Mnoho takovýchto smutných příkladů z novin či zpráv nám bohužel dává za pravdu.

Ať už jste na cestě na dovolenou nebo jen na nákup jídla, tak za volantem by měl být prostě klid. Všechny ožehavá témata a rozhovory typu, tchýně, finance a případné další „slovní rozbušky“ byste si měli nechat na nějakou přijatelnější chvíli, kdy se zrovna nemusíte nikomu zodpovídat za bezpečnost svých i ostatních životů!

Pokud se pohádáte před usednutím do auta, tak se na dané psychické situaci nic nemění, na to byste také neměli zapomínat.

Když už se stane, tak jak nejlípe vzniklou naštvanost usměrnit do patřičných mezí?

Zklidnit se a uvolnit dotírající stres a vypětí, to je cesta, která vám může pomoci účinně překonat vzniklou situaci.

Psychologové se vůbec nebojí doporučit i to že, pokud máte možnost vůz zastavit a jít se nadýchat na pár minut čerstvého vzduchu, i za cenu toho, že prostě sjedete z dálnice, tak to tak určitě udělejte a nejlépe oba dva aktéři hádky.

Když to vezmeme kolem a kolem, tak výbuch vzteku a negativní podrážděnost ve voze může řidič zažít i bez přičiněné druhého, a to díky takovým věcem jako např. špatný den v práci, osobní rodinné komplikace atd., ale ještě jednou připomínáme, že dříve než usednete za volant, zkuste své myšlenky trochu rozptýlit a oddechnout.

Ta trocha času tomu věnovanému, za ten zbytek života snad stojí, co myslíte?

Opačným extrémem může být mikrospánek. Tento pojem známe asi všichni, ale víte, jak mu předcházet?

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám