POJIŠTĚNÍ

Parkování elektromobilů v Praze

Parkování elektromobilů v Praze

Možná jste slyšeli o tom, že elektrická vozidla mají v hlavním městě zvýhodněné podmínky při stání v parkovacích zónách. Jaká pravidla platí pro parkovaní elektromobilů v Praze?

Sehnat v Praze parkovací místo je celkem problém. Město však přišlo se zajímavým zvýhodněním pro elektromobily.

Tato vozidla můžou zdarma parkovat v modrých a fialových zónách, což jsou zóny, určené pro rezidenty. Postačí, aby takové vozidlo mělo státní poznávací značku s označením EL. Takovou SPZ lze od dubna získat na kterémkoliv pracoviště registru vozidel. Aby mohli bezplatné stání využívat, nemusí ani mít v Praze trvalé bydliště.

Od tohoto roku se majitelé elektroautomobilů nemusí registrovat na úřadě. Z důvodu přehldcenosti úřadů byla tato povinnost zrušena. Podmínkou bezplatného parkování je pouze vlastnictví SPZ se značkou EL. Úřad takovou značku vydá takovému automobilu, který jezdí na elektrický nebo vodíkový pohon. Pod zančkou EL se označují i hybridní vozidla, jejichž produkce emisí je nižší, než 50 gramů na kilometr. V případě, že vaše auto tyto podmínky splňuje a vy si o značku zažádáte, úřad má povinnost takovou značku vydat do 15 dní od podání žádosti.

Zvýhodněné parkování bylo naopak zrušeno hybridním automobilům. Využívat bezplatné parkování můžou pouze ti majitelé hybridů, kteří již vlastní oprávnění na parkování z dřívější doby. Tito řidiči budou mít nárok na zvýhodněné parkování ještě následující 3 roky.

 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám