POJIŠTĚNÍ

Ohlédnutí za Rallye Dakar 2014

35. ročník Rally Dakar 2014 právě skončil. O tom, jaké přinesl vítěze a jak se dařilo českým jezdcům a posádkám se dočtete v našem shrnutí. Budeme se těšit zase za rok.

Čtyřnásobný motocyklový král - Marc Coma


Photo: www.canalplus.fr

Španělský motocyklový jezdec Marc Coma si může hrdě gratulovat, protože svojí vyrovnanou a disciplinovanou jízdou si dojel pro čtvrté jubilejní dakarské vítězství (2006, 2009, 2011). Druhý skončil jeho stájový kolega Jordi Viladoms se skoro dvouhodinovou ztrátou na Comu. Bronzové místo nakonec obsadil Francouz Olivier Pain.

Zklamání jistě pociťují po letošním ročníku obhájce titulu z minulého roku Francouz Cyril Despres a Španěl Barreda Bort, který se od začátku závodu pohyboval na předních místech, zavděk musel vzít nakonec sedmým místem.

Slovák Svitko se protlačil do první desítky (9. místo) a Jakeš skončil na jedenáctém místě. Čech David Pabiška se probojoval na 18. pozici. Závod dokončilo 78 jezdců ze 174.

První dakarské vítězství - Ignacio Casale


Photo: www.emol.com

Šestadvacetiletý Casale, triumfoval v 7. etapách a se suverénním přehledem si jel pro první místo. Navíc po odstoupení favorita a vítěze minulého ročníku Dakaru Argentice Patronelliho už nebylo nic, co by bránilo Casalemu ve vítězoslavném tažení.

Hodinu a půl měl ztrátu na Casaleho druhý Polák Rafael Sonik a až skoro šest hodin náskok před třetím Holanďanem Husseinem.

Dá se říci, že letošní čtyřkolkové závodění se neslo v komorním duchu, protože pouho pouhých 15 čtyřkolek dojel do cíle 13. etapy ze 40 nahlášených na začátku závodu.

Ruský expres a tryskáč v jedné osobě - Andrej Karginov


Photo: www.motosport-magazin.com

V kamionové kategorii panovalo napětí o tom, kdo bude novým dakarským vládcem až do poslední etapy. Ruský jezdec Andrej Karginov, který vyhrál čtyři letošní etapy, nakonec uhájil první pozici před Holanďanem Gerardem De Rooyem. Třetí místo má ruský „car“ Nikolajev, který nezopakoval obhajobu prvního místa.

Minulý rok vezl Karginov domů z Dakaru bronzovou pozici. České vozy si však na letošním Dakaru vůbec nevedli špatně. Dvě vítězství Aleše Lopraise a celkové šesté místo nebo třináctá pozice Vlastimila Vildmana (stájový kolega Jaroslav Valtr ze závodu odstoupil) a jeho Liazky ukazují dobrým směrem k budoucím ročníkům Dakaru.

Martin Vratný se musel nakonec spokojit se sedmnáctým místem a hned za ním Josef Tománek. Martin Kolomý, který měl dobře nakročeno do soutěže a dokázal svojí odhodlanost odvážným kouskem, kdy se do cíle dokodrcal na jen třech kolech, bohužel musel odstoupit a tím pohřbít veškeré své naděje. Závod dojelo 50 ze 70 zapsaných závodníků.

Rozporuplný konec a černá kaňka u jména Nani Roma


Photo: Mundo Deportivo

Španěl Joan Nani Roma už jednou zažil pocit, který má vítěz Dakaru. Přesně před 10 lety si dojel pro první místo v motocyklové kategorii. Minulý rok skončil na čtvrtém místě a letošní ročník vyhrál, ale možná je třeba dodat, co k tomu také velkou měrou přispělo.

Vedení týmu Mini si dosti možná přálo, aby jejich stáj obsadila první tři celková místa. Romův kolega, jezdec Stéphan Peterhansel byl před poslední etapou na prvním místě, ale z „vyšších“ míst týmu Mini přišel jasný pokyn, nechat Romu vyhrát.

Peterhansel pokyn splnil a musí se spokojit se stříbrem, zatímco Roma může slavit, ale otázkou jistě zůstane, zda byl letošní Dakar v automobilech závodem, kde měl vyhrát ten nejrychlejší nebo bylo předem skoro „vše“ domluveno. Třetí za tým Mini dojel Katařan Al Attija.

Josef Macháček „Machus“ sice Dakar nedokončil, ale to nemění nic na faktu, že bojoval jako lev do poslední duny a štěrku. Tento rok byl se svojí bugginou na výzvědách a doufejme, že příští rok usedne znova za volant svého Nissana. Letošní Dakar dokončilo jen 61 jezdců a 147 jich bylo na začátku.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám