POJIŠTĚNÍ

Nejčastější mýty o povinném ručení

Rozhodli jsme se časté mýty a domněnky o povinném ručení uvést na pravou míru. Může vás to uchránit od nejedné pokuty či finančního karambolu.

Nejčastější mýty o povinném ručení

Člověk měl odjakživa sklon k tvorbě pohádek, pověstí a vyprávěnek. To může přispívat k tvorbě zajímavého folkloru, ovšem zrovna u povinného ručení jsou nepravdy a polopravdy spíše na škodu. Čtěte, jaké mýty se nejčastěji vyskytují v souvislosti s tímto autopojištěním.

Rozhodli jsme se časté mýty a domněnky o povinném ručení uvést na pravou míru. Může vás to uchránit od nejedné pokuty či finančního karambolu.

Povinné ručení musím platit pouze tehdy, pokud autem jezdím

Samozřejmě nemá smysl autopojištění platit, pokud váš plechový oř celoročně stojí v garáži. Ovšem pokud pozastavíte ježdění, neznamená to automaticky, že se povinné ručení ruší. V tomto případě musíte nejprve odevzdat registrační značky (espézetky) a osvědčení o registraci vozidla, aby vůz nebyl nadále vedený v evidenci jako provozovaný.

Pojistník a vlastník vozu musí být jeden člověk

Není to pravda, vlastníkovi vozu může sjednat povinné ručení klidně i jeho strýček, který má naježděno mnohem víc měsíců než řidič, který bude povinné ručení využívat. A mnohokrát se tak děje, protože vychytralý synovec tak může legálně získat levnější pojištění díky delší době ježdění. Tudíž ve zkratce řečeno -  sjednat povinné ručení může kdokoliv, aniž by tak přišel o možnost vlastního pojištění. Zmíněný strýček tedy může sjednat povinné ručení sobě, manželce, synovci a dalším lidem. Podmínkou však je, aby ve smlouvě uvedl jméno provozovatele a vlastníka vozu.

Když přestanu pojistku platit, povinné ručení automaticky zanikne

Většina pojišťoven má určitou výpovědní lhůtu. Tudíž pokud se rozhodnete s placením přestat, po čase vám pošlou upomínku a budou po vás chtít uhradit všechny měsíce, za které jim dlužíte. Proto pokud už nechcete být pojištěni, pošlete své pojišťovně písemnou výpověď. Pohlídejte si však, aby byla doručena před datem výročí. Pokud máte tedy nastavené roční placení, zašlete žádost několik týdnů před tímto datem. Například v České pojišťovně je tato lhůta v délce 6 týdnů.

Po zániku pojištění existuje ochranná lhůta 14 dnů

Spousta řidičů žije v domnění, že ještě 14 dní po ukončení smlouvy jsou chráněni. Ovšem není to pravda, vaše auto musí být pojištěno bez přestávek. Řidiči si „ochrannou lhůtu“ mnohdy pletou s intervalem, do kdy musí řidič odevzdat značku vozidla.

Při prodeji se plátcem povinného ručení stává automaticky nový majitel

Řidič je povinen na registru vozidel nahlásit každou změnu údajů u vozidla, tím pádem i změnu jeho vlastníka. Tato povinnost se netýká pouze prodávajícího, ale rovněž vlastníka. Oba musí změnu nahlásit nejpozději do deseti pracovních dnů od prodeje. 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám