POJIŠTĚNÍ

Nebouráte? Za povinné ručení zaplatíte méně!

Každý rok čeká české řidiče pozvolný nárůst zdražování povinného ručení. Jak nás ale pojišťovny ujišťují, tak řidiči, kteří jezdí bezpečně a bez nehod nemusí mít žádné obavy. O tom a dalších změnách, které přináší nový zákoník se dočtete v našem článku. 

Všechno to začíná novým občanským zákoníkem, který vstoupil do platnosti s úderem prvních vteřin letošního roku. Zákoník otevírá novou zatím nepopsanou kapitolu, která umožňuje lidem domáhat se vyšších odškodných částek než tomu bylo v minulých letech. 

V praxi to např. znamená, že již není max. fixní limit 240 000 korun, které dostali pozůstalí po svém příbuzném, který cizím zaviněním zemřel při nehodě. Nyní je finanční částka otevřenou věci, dle podrobného vyhodnocení zvlášť každého případu.                 

Zvykejme si na prodlouženou dobu řešení pojistných událostí 

Navíc mohou vyvstat i možná dosti absurdní případy, kdy odškodnění může žádat i širší okruh lidí,než byla jen blízká rodina zemřelého. Pro lepší ujasnění to znamená obecně lidé, kterým byli způsobeny tzv. duševní útrapy při smrti dané osoby. 

Samozřejmě se to musí náležitě prokázat a pojišťovny tedy budou muset každý případ daleko více detailněji posuzovat a pečlivě vyhodnocovat.

TIP: Srovnání povinnného ručení naleznete na srovnávacím portále ChciPoradit.cz

To, že nový zákoník nic nebude ulehčovat nasvědčuje např.  tento výňatek z konce § 2958 „Nelze-li výši náhrady takto určit, stanoví se podle zásad slušnosti“. Jen, abyste byli v obraze, vágní pojem - zásada slušnosti - nikde přesně definován není a zřejmě i samotné soudy s tím budou mít problémy při rozhodování.

Jak je vidět, tak lehce může nastat zajímavý stupeň dezorientace v jednotlivých případech a bohužel i tím pádem riziko prodlužování a oddalování likvidace samotné pojistné události.

Pojišťovny předpokládají navýšení nákladů o několik miliard korun

To, že nejistota z rezultátů nového občanského zákoníku se na pojišťovnách jistě více či méně podepíše už naznačovali spekulace o zdražení povinného ručení a havarijního pojištění na podzim minulého roku. Navíc netřeba dodávat, že „rivalské“ boje pojišťoven snesli cenu za povinné ručení na doslovnou spodní hranici svých možností.

Aby těch perel nebylo málo, tak ruku v ruce k tomu jde legislativní vyhláška, která ohlašuje povinnost pojišťoven odvádět nejméně 3 % z přijaté celkové pojistné částky do Fondu zábrany škod. Z fondu půjdou příspěvky na hasiče, záchranáře a ostatním subjektům, kdo zodpovídají za bezpečnost na českých silnicích.

K postupnému zdražení jistě přispívá i významná skutečnost, že už na sklonku roku 2013 byla zavedena jednotná sazba, kterou pojišťovny hradí za výjezd hasičů - 5 600 korun za každou hodinu.

Jezdím bez nehod, týká se i mě plánované zdražení?

Tato palčivá otázka nemá jen tak jednoduchou odpověď. Ale jedno je již jisté a to, že pojišťovny se netají snahou o cenová zvýhodnění pro vzorné řidiče a motoristy, kteří neohrožují bezpečnost provozu na českých silnicích.

Počet pojistných událostí, bonusy a malusy z minulých období a celková rizikovost klienta při jízdě, to vše bude mít svojí váhu při případném zvýšení pojistné částky.

Z toho lze odvodit, že pokud zdražení nastane, jistě nebude zavedeno plošným způsobem a každého tedy čekají jiné startovní podmínky.

Víte, jak se chovat při dopravní nehodě? 

Tip! Podívejte se na srovnání povinného ručení.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám