POJIŠTĚNÍ

Jelen na kapotě aneb jak vyřešit střet se zvěří?

Řidič to nemá jednoduché. Věčně se musí potýkat s bezohlednými předjíždějícími auty a chodci, tlačícími se na přechod mermomocí tehdy, když je zrovna červená. Když chce trochu vydechnout a projet se panenskou přírodou lesů a hor, bác – ani se nenaděje a hledí do očí lesnímu živočichovi, rozpláclému na kapotě. Co s tím?

Jelen na kapotě aneb jak vyřešit střet se zvěří?

Řidič to nemá jednoduché. Věčně se musí potýkat s bezohlednými předjíždějícími auty a chodci, tlačícími se na přechod mermomocí tehdy, když je zrovna červená. Když chce trochu vydechnout a projet se panenskou přírodou lesů a hor, bác – ani se nenaděje a hledí do očí lesnímu živočichovi, rozpláclému na kapotě. Co s tím?

Možná si říkáte, že jste spíš městský typ a do přírody se vydáváte maximálně dvakrát do roka, to když jedete navštívit příbuzné do Podkopné Lhoty. Věděli jste však, že lesní zvěř se vyskytuje i v civilizaci? Spousta řidičů si všimla přítomnosti srn v Praze a třeba ve Zlíně žijí zajíci dokonce na travnatých ostrůvcích uprostřed silnic. Jak se střetu vyhnout, co dělat když situace nastane a kdy pomůže pojišťovna?

Jak se vyhnout střetu?

Pokud před sebou uvidíte zvíře, snažte se zpomalit na co nejnižší rychlost. Rovněž pomůže ztlumit světla, protože přílišná záře zvířata mate a nemají možnost se včas zorientovat a utéct. Začněte troubit, aby se živočich vylekal a utekl.  Pokud zvěř neuteče, není jiného zbytí, než do ní narazit. Zní to krutě, ale zvláště na lesních cestách bývají pokusy o vyhnutí častou příčinou smrti řidičů. Střet se zvěří odnese jen vaše kapota, ale náraz do stromu vás může stát život.

Jak postupovat po srážce

Možná vás napadne, že když vám ten neopatrný jelen tak zdevastoval auto, tak aspoň pohostíte celou rodinu kvalitním jelením gulášem. Pokusem o odvoz si můžete vykoledovat pokutu, protože bude brán jako pytláctví. 
V první řadě zavolejte policii. Tuto povinnost má řidič i tehdy, pokud je škoda zanedbatelná či dokonce vůz nebyl poškozen vůbec. Policie musí zajistit odklizení mrtvého zvířete a kontaktování příslušného mysliveckého orgánu. Možná ve vás vzplane naděje, že by vám myslivci mohli škodu uhradit.

Ovšem podle českých zákonů nepatří divoce žijící zvíře nikomu, tudíž za ně nemůže nikdo nést odpovědnost. Jiná situace by byla, pokud byste se srazili s krávou, psem či jiným domácím zvířetem. Za ně nese odpovědnost jejich majitel, po kterém lze nárokovat škodu. 

Když jsme nakousli téma proplacení škody, s tím vám pomůže vaše pojišťovna. Zkontaktujte jejich asistenční službu, která vám poradí, jak při nehodě postupovat. Pokud máte havarijní pojištění, kde toto riziko je zahrnuté, máte vyhráno. 

Ovšem může vám v tomto případě pomoct i povinné ručení? Spousta pojistek toto riziko nabízí v rámci připojištění. Prostřednictvím srovnávače Porovnej24.cz jsme zjistili, na kolik vás vyjde a co za něj dostanete. Pokud si pojištění střetu se zvěří zahrnete do své pojistky povinného ručení, její výsledná cena se zvedne o 400 – 1000 Kč. Spousta pojišťoven nabízí za pouhých 600 Kč krytí do výše 100 000 Kč.

„Tato investice se určitě vyplatí.“ Tvrdí Zbyněk Laisek z Porovnej24.cz. „Střet se zvěří se může na vašem autě podepsat poničením ve výši několika desítek tisíc korun. A nemusí se jednat jen o masivního jelena, který mimochodem může způsobit škodu i v řádu statisíců. Stačí se ve velké rychlosti srazit se zajícem. Našemu klientovi i tak malé zvíře způsobilo škodu přes 50 000 Kč.“

Při nehodě se snažte vše zdokumentovat, pořiďte fotografie mrtvého zvířete i poškozeného auta. Tyto důkazy vám pomůžou, až budete uplatňovat škodu u pojišťovny.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám