POJIŠTĚNÍ

Jaký je postih za neplacení povinného ručení?

Jezdit bez povinného ručení se nevyplácí. Řidič, který jezdí nepojištěným vozem, riskuje nejen pokutu, ale i placení nemalé částky v případě, že zaviní autonehodu.

Povinné pojištění auta slouží pro případy, kdy řidič zapříčiní autonehodu, následkem které vzniknou škody na majetku nebo zdraví jiných osob. Co se však stane, když pojištěný není? V takovém případě mu hrozí hned několik finančních postihů.

Pokuta od policie

Tím nejmenším poplatkem je pokuta za nepředložení zelené karty při namátkové kontrole policistou. Policie má oprávnění uložit řidiči pokutu ve výši 1500 - 3000 Kč.

Sankce od České kanceláře pojistitelů

Od roku 2018 byla opět obnovena povinnost nepojištěných řidičů přispívat do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Nepojištěný řidič má povinnost platit určitý poplatek za každý den, kdy nemá sjednané povinné ručení. Výše poplatku je nastavena tak, aby roční částka, kterou zaplatí na těchto poplatcích, byla mnohem vyšší než průměrná cena povinného ručení. Dejme tomu, že má řidič automobil s objemem motoru 1450 cm3. Za rok České kanceláři pojistitelů zaplatí 17 165 Kč, což jej vyjde mnohem dráž, než kdyby si sjednal povinné ručení.

Výše těchto poplatků se liší v závislosti na objemu motoru.

 

Typ vozidla Výše denního poplatku
Motocykl se zdvihovým objemem válců motoru do    50 cm3    4 Kč
Motocykl se zdvihovým objemem válců motoru 50 až 350 cm3    8 Kč
Motocykl s objemem válců motoru 350 až 500 cm3    21 Kč
Motocykl s objemem válců motoru nad 500 cm3    25 Kč
Automobil se zdvihovým objemem válců motoru do 1000 cm3    30 Kč
Automobil se zdvihovým objemem válců motoru 1001 až 1350 cm3    35 Kč
Automobil se zdvihovým objemem válců motoru 1351 až 1850 cm3    47 Kč
Automobil se zdvihovým objemem válců motoru 1851 až 2500 cm3    65 Kč
Automobil se zdvihovým objemem válců motoru nad 2500 cm3    93 Kč
Obytný automobil

   61 Kč

Spoluúčast za způsobenou nehodu

K nejhorší variantě dochází tehdy, pokud řidič způsobí nepojištěným vozem autonehodu. V takovém případě bude poškozenému škoda proplacena z garančního fondu ČKP, ale Česká kancelář pojistitelů bude škodu vymáhat na řidiči, který nehodu způsobil. Podle zákona může na řidiči vymáhat třetinu způsobené škody, a to až do výše 300 000 Kč.

ČKP v takovém případě viníkovi pošle žádost o uhrazení této spoluúčasti. Pokud řidič ve stanovené době částku neuhradí, a ani s ČKP neuzavře dohodu o splácení tohoto dluhu, kancelář předá případ externímu vymáhání a soudům. Náklady soudního a exekučního řízení bude muset viník zaplatit ze své kapsy, tudíž výsledná částka může být ještě mnohem vyšší.

Zde vidíme, že bez povinného ručení na řidiče čekají nemalé sankce. Mnohem výhodnější je sjednat si toto pojištění. Jeho cena přitom není nijak závratná. Pokud máte vyježděný bonus, většinou můžete získat výraznou slevu na pojistném, a to až ve výši 65 %. Díky tomu může řidič, jezdící několik let bez nehod, získat povinné ručení už od 1200 Kč.

Zjistěte, kolik za povinné ručení zaplatíte vy. Porovnáním cen na našem portále se můžete dostat na velmi zajímavé ceny.

Chci porovnat ceny povinného ručení a ušetřit

 

 

 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám