POJIŠTĚNÍ

Jakou částku zvolit u povinného ručení

Uznáváme, že povinné ručení nepatří zrovna k nejoblíbenějším výdajům. Vždyť komu by se chtělo měsíčně platit za možnost, že jinému řidiči bude uhrazena škoda? 

Jakou částku zvolit u povinného ručení? Spousta řidičů zbytečně riskuje

Uznáváme, že povinné ručení nepatří zrovna k nejoblíbenějším výdajům. Vždyť komu by se chtělo měsíčně platit za možnost, že jinému řidiči bude uhrazena škoda? Ovšem tímto pojištěním chráníte hlavně sebe před obrovskými dluhy v budoucnu.

Jak už z názvu vyplývá, tento typ pojištění je nařízený zákonem, tudíž se jeho placení zkrátka nevyhnete. „Spousta řidičů se snaží tento nepopulární výdaj odbýt a sáhnout po nejlevnějším produktu, aby měli tuto povinnost z krku.“ Upozorňuje na častý nešvar Zbyněk Laisek, majitel firmy Porovnej24.cz. „Mnoho z nich si neuvědomí, že minimální zákonná hranice 35 milionů Kč v některých případech nemusí stačit a člověk pak může hořce litovat, že nedal pár stovek navíc za krytí, které by bylo o několik milionů vyšší.

Rvát vlasy si v budoucnu můžete tehdy, pokud…

…Zaviníte něčí smrt či zmrzačení

Jaká je hodnota lidského života? Nejvyšší soud ji stanovil na 10 milionů Kč. Představte si, že zaviníte nehodu, při které zemřou čtyři osoby, což je bohužel celkem běžné číslo u spousty autohavárií. Limit vám rozhodně nebude stačit a budete muset doplácet 5 milionů Kč. 

Někdy nemusí být situace tak tragická, a přesto můžete platit jak mourovatí. Stačí, když se srazíte s autem, ve kterém jede pouze jedna osoba, která po nehodě zůstane trvale zmrzačena. A zrovna můžete mít takovou smůlu, že to bude mladý ambiciózní člověk, který má našlápnuto k hvězdné kariéře hudebního virtuosa nebo klidně stačí, pokud ve svém zaměstnání pobírá velmi vysoký plat. Pokud je totiž zmrzačen vaší vinou, musíte mu hradit nejen zhoršené společenské uplatnění, ale rovněž ušlý výdělek či náklady na léčbu po celý jeho život. Pokud tato částka přesáhne 35 mil Kč, hradíte ji ze své kapsy. 

…Způsobíte ekologickou škodu

Určitě jste si všimli, že po silnicích občas jezdí celkem velká vozidla s nejrůznějšími náklady. Výjimku nepředstavují cisterny, naplněné pohonnými hmotami, chemikáliemi a jinými ne zrovna přírodními směsmi. No a teď si představte, že nějaký takový kolos nabouráte a nafta začne téct všude kolem a vsakovat se i do té krásné loučky podél silnice. Je pravděpodobné, že znečistí půdu, možná vyhubí i nějaké chráněné živočichy a pravděpodobně vsákne i do podzemních vod. Ekologická škoda je na světě a její odstranění může vyjít i na několik desítek milionů Kč.

…Nabouráte v zahraničí

Obstojnou škodu můžete způsobit i tehdy, pokud třeba pojedete autem do Chorvatska. Při přejezdu Rakouskem můžete bourat a někdo po vás bude chtít odškodnění za zničené auto a zmrzačení. A protože ve spoustě zemí jsou ceny automobilů či výše platů mnohem vyšší, pořádně se při placení prohnete.

Jaká je tedy optimální výše limitu povinného ručení? Zbyněk Laisek z Porovnej24.cz doporučuje alespoň 50 mil Kč. Možná máte pocit, že vyšší cena povinného ručení se promítne na ceně. To je pravda, ale ne proporcionálně. Lidově řečeno – za málo peněz navíc obdržíte několikanásobně více muziky. 

Uveďme si to na příkladu. Do srovnávače cen Porovnej24.cz jsme zadali parametry automobilu Škoda Fabia. Pokud si klient vybere nižší výši krytí, například u ČSOB může získat pojištění za cenu 3705 Kč s krytím do 44 milionů Kč. Ovšem pokud si připlatí 593 Kč, získá ochranu až do výše 200 milionů Kč.

Ještě zajímavější ukázkou je pojištění od Axy. Za 3782 Kč získá povinné ručení, které jej bude krýt do 35 milionů Kč. Ovšem když si připlatí pouhých 372 Kč, pojišťovna jej bude krýt až do 140 milionů Kč. 

Když si to ukážeme v číslech, výsledek je ještě mnohem víc překvapující. Když si člověk připlatí navíc o 9,84 %, získá pojistné krytí vyšší o 25%. Zde názorně vidíte, že „pár korun“ navíc placených dnes vám může ušetřit spoustu milionů v budoucnu.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám