POJIŠTĚNÍ

Jaké připojištění k povinnému ručení se vyplatí?

Máte problém zorientovat se v bohaté nabídce pojišťoven, které nabízí propracované balíčky povinného ručení s řadou připojištění? Poradíme, po jakých službách se rozhodně vyplatí sáhnout, a po kterých méně.

Povinné ručení v prvé řadě slouží jako pojištění pro škody, které řidič způsobí dalším účastníkům silničního provozu. Jeho hlavním účelem je ochrana řidiče proti velkým finančním výdajům, které by musel platit v případě zaviněné nehody třetím osobám. Díky užitečným připojištěním však může být navíc krytý i pro škody na vlastním automobilu. Jaká připojištění si můžete ke svému povinnému ručení navolit a která jsou nejvýhodnější?

Pojištění živlů

Existuje řada přírodních katastrof, které můžou vaše vozidlo poškodit. V létě nejvíce hrozí poškození kroupami. Krupobití většinou přichází nečekaně, tudíž žádný řidič není proti tomuto riziku zcela imunní. Kroupy vás můžou zastihnout na cestě, anebo tehdy, když si auto na pár minut zaparkujete na ulici, abyste si odskočili do obchodu.

Škála přírodních rizik je však mnohem širší. Znenadání může přijít vichřice, která způsobí pád větve nebo jiného předmětu na vaši kapotu. Váš automobil může být poškozen i vlivem povodně nebo požáru.

Připojištění živelných pohrom kryje tak široké spektrum rizik, že jej rozhodně doporučujeme sjednat.

Střet se zvěří

Pokud vám do cesty vběhne lesní zvíře, srážka vám může pořádně pošramotit kapotu. A to ať už se srazíte s mohutným jelenem, nebo malým zajícem. Rychlost, ve které se automobil střetne s tímto živočichem, totiž způsobí velký náraz, který může výrazně pošramotit kapotu. Škoda, způsobená střetem se zvěří, se většinou pohybuje v řádu desetitisíců, ovšem v některých případech může být i mnohem vyšší.

Střet se zvěří hrozí nejenom obyvatelům vesnic, ale i metropolitních oblastí. Zajíci a srnci totiž žijí i na okraji velkých měst, tudíž taková nehoda se vám může přihodit i na okraji Prahy. Toto připojištění tedy určitě doporučujeme sjednat.

Pojištění skel

Toto připojištění kryje situace, kdy vám někdo způsobí škodu na sklech. Jeho užitečnost spočívá především v tom, že zde nemusí být znám viník. V drtivé většině případů totiž bývá škoda na skle způsobena kamínkem, který odlétne od kola některého automobilu. V silničním provozu bývá těžké určit, od kterého kola kamínek odlétl, a kdo je tudíž viníkem. Bez připojištění skel vám pojišťovna peníze nevyplatí, protože neznáte viníka. Pokud však toto připojištění budete mít sjednané, nebude pojišťovnu viník zajímat a automaticky vyplatí pojistné plnění. Toto připojištění se rozhodně vyplatí sjednat.

Odcizení vozidla

V České republice se stane obětí krádeží tisíce vozidel ročně. Na našem území totiž vedle amatérských zlodějů působí i organizované gangy, zabývající se prodejem kradených vozidel do ciziny. Pokud nemáte profesionálně zabezpečenou garáž, nebo po velkou část dne parkujete na ulici nebo na nehlídaném parkovišti, určitě o připojištění krádeže vozidla zauvažujte.

Připojištění krádeže k povinnému ručení sice není tak kvalitní jako u havarijního pojištění, přesto se však jedná o vhodnou ochranu pro tento typ rizika. Pokud máte zcela nový vůz, nebo vůz ve vyšší cenové kategorii, vyplatí se uvažovat o sjednání havarijního pojištění.

Pojištění zavazadel

Při autonehodě obvykle dojde nejen ke škodě na samotném automobilu, ale i na předmětech, které převážíte uvnitř vozidla. V rámci povinného ručení si můžete připojistit i škodu na předmětech, které převážíte v autě. Z našeho pohledu se však sjednání takového pojištění příliš nevyplatí, protože obsahuje řadu výluk. Pojištění se nevztahuje například na věci, určené k výkonu povolání či podnikání (tudíž škodu na firemním notebooku nebo telefonu vám pojišťovna neproplatí). Rovněž se nevztahuje na peníze a osobní doklady, stejně jako na záznamy na zvukových a jiných nosičích.

Úrazové pojištění

K povinnému ručení si můžete rovněž sjednat pojištění úrazu. Tzn. když se při nehodě zraníte, pojišťovna vám bude vyplácet peníze za každý den léčení úrazu. Díky tomu se při léčení nedostanete do finančních potíží vlivem pracovní neschopnosti. Toto připojištění však nedoporučujeme sjednávat, protože není příliš výhodné. Vztahuje se totiž jen na jedinou pojistnou událost, a to úraz při autonehodě. U řady pojišťoven si můžete sjednat samostatné úrazové pojištění, nebo si úraz pojistit v rámci životního pojištění. Výhodou je, že budete kryti pro úraz z jakékoliv příčiny, nejen při autonehodě.

Tip! Zajímalo by vás, na kolik peněz vás vyjde povinné ručení s připojištěním? V našem online formuláři si můžete navolit optimální mix připojištění. Porovnáním cen u nás navíc ušetříte až 50 % ceny.

Sjednat povinné ručení za polovinu

 

 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám