POJIŠTĚNÍ

Jaká je minimální hloubka dezénu u pneumatik a jak ji změřit

Jaká je minimální hloubka dezénu u pneumatik a jak ji změřit

Zřejmě každý řidič zná ten pocit, když se zkoumavě dívá na své pneumatiky a zvažuje, zda ještě zvládnou další sezónu. Indikátorem opotřebení je hloubka drážek u pneumatiky. Zákon přesně stanovuje, jaká minimální hloubka dezénu musí na pneumatikách být.  


Protože struktura zimních a letních pneumatik se od sebe liší, zákon stanovuje zvlášť předpisy pro letní a zimní pneumatiky.


Zimní pneumatiky musí mít hloubku dezénu minimálně 4 mm.
Letní pneumatiky musí splňovat pravidlo 1, 6 mm.

Co vám hrozí, pokud na silnici vyjedete s nižším pneumatikovým vzorkem? V prvé řadě je takové chování postihnutelné ze strany policie. Policista vám může při namátkové kontrole uložit pokutu až 2000 Kč. Pokud by vaše pneumatiky byly sjeté natolik, že by policista měl obavy o vaši bezpečnost a celkovou plynulost silničního provozu, může vám dokonce zatrhnout pokračování v jízdě.

Pokuta je však to nejmenší, čeho byste se měli obávat. Minimální hloubka dezénu je především bezpečnostním opatřením, které sníží pravděpodobnost vaší nehody. Dezén má totiž za úkol udržet stabilitu vašeho auta na mokré vozovce a na sněhu. Pokud je výška vzorku nedostatečná, při jízdě mokrým terénem nemá kudy odtékat voda a pneumatiky snadněji podklouznou.

Dalším rizikem je i krácení pojistného plnění z povinného ručení. Jízda na sjetých pneumatikách je totiž rizikovým chováním, které může výraznou měrou přispět k autonehodě. Pojišťovny jízdu na opotřebených pneumatikách vyhodnotí jako nedbalost řidiče a nemusí mu proplatit celou škodu, kterou při autonehodě způsobí. 

Jak změřit hloubku dezénu

Nejspolehlivější metodou je změřit pneumatiky pomocí hloubkoměru, který snadno zakoupíte v jakémkoliv autoservisu, obchodu s autodoplňky, nebo na benzinové pumpě. Přiložte hloubkoměr k drážce přibližně 4 centimetry od bočního pláště. Důležité je změřit hloubku na více místech pneumatiky a zjistit údaj na všech čtyřech kolech.

Někteří řidiči měří dezén pomocí mince. U zimních pneumatik se do drážky zasune padesátikoruna a pokud je vidět její vnější okraj, pneumatika je sjetá. U letních pneumatik se používá pětikoruna, která se obrátí pětkou vzhůru. Ukazatelem opotřebovanosti pneumatik je v tomto případě viditelnost celého čísla. Tato metoda je však mnohem méně spolehlivá a proto ji moc nedoporučujeme. Pokud si chcete být jistí stavem svých pneumatik, použijte výše uvedený měříč, nebo si zajděte do pneuservisu, kde vám hloubku odborně přeměří.


Jak často měnit pneumatiky?

Zákonem předepsaná hloubka dezénu je ten nejzazší údaj. Kvůli vaší bezpečnosti byste si měli pořídit nové pneumatiky ještě před tím, než se vzorek opotřebuje na tyto hodnoty. Tzn. pokud s nástupem zimní sezony shledáte, že hloubka dezénu je 43 mm, neriskujte a kupte pneumatiky nové. Za sezonu se totiž vzorek výrazně sjezdí a je možné, že začátkem prosince sice můžete mít hloubku 43 mm, ale koncem února můžou být pneumatiky na některých místech sježděné třeba na 37 mm. 

Je doporučováno měnit pneumatiky každé čtyři roky. Některé testy ukázaly, že už po dvou letech má pneumatika výrazně horší vlastnosti, než nová. Nákup nových pneumatik pro řidiče sice představuje finanční výdaj navíc, ale může zabránit mnohem větší finanční škodě při případné autonehodě, nebo vám dokonce zachránit život.

Jak správně skladovat pneumatiky?

Chcete mít vaše pneumatiky v perfektním stavu i po několika letech jejich používání? Větší zachovalosti a tím pádem i méně častou potřebu jejich koupě vám může zaručit způsob jejich uskladnění

Tip! Hledáte způsob, jak jezdit bezpečně a zároveň levně? Pořiďte si kvalitní povinné ručení, které vás bude krýt pro případ finančních škod při nehodě. Na naší stránce si můžete porovnat nabídky od různých pojišťoven a vybrat si tu cenově nejvýhodnější.

Povinné ručení od 1900 Kč
 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám