POJIŠTĚNÍ

Jak zjistit bonus u povinného ručení?

Zajímá vás, zda máte nárok na nějaké cenové zvýhodnění u pojištění vašeho vozu? Poradíme vám, jak zjistit bonus u povinného ručení a nepropásnout slevu, která vám náleží.

Zajímá vás, zda máte nárok na nějaké cenové zvýhodnění u pojištění vašeho vozu? Poradíme vám, jak zjistit bonus u povinného ručení a nepropásnout slevu, která vám náleží.

Jak možná víte, výše bonusu se odvíjí od délky pojištění a počtu dopravních nehod, tzn. čím déle je řidič pojištěn a čím méně dopravních nehod měl, tím je jeho bonus vyšší a cena nižší.

Jaký je výpočet pro výši bonusu? Za každých 12 měsíců souvislého pojištění a bezeškodného průběhu má nárok na 5% slevu z výše pojistného. Možná si řeknete, že za takových dvacet let bude řidič jezdit zcela zdarma. Ovšem opak je pravdou, existuje maximální hranice slevy, která je ve výši 60%, v ojedinělých případech i 65%.

Ne každý však má přehled o přesné délce svého pojištění a bezeškodnosti. Nemusíte pracně lovit v paměti, či hledat papíry. Tyto informace je možné získat od své pojišťovny, která je schopna výši vašeho bonusu sdělit, a rovněž vystavit potvrzení o bezeškodném průběhu.

Je nutné si uvědomit, že pravidla pro výpočet se můžou u různých pojišťoven nepatrně lišit. Některá pojišťovna může maximální výši slevy poskytnout za nižší počet let, než jiná.

Opakem bonusu je malus. Pokud nabouráte, vaše délka bezeškodného provozu se sníží. Nejčastěji je to o 2,5 – 3 roky. Výše malusu se liší dle jednotlivých pojišťoven.

Vezměme v potaz třeba malus ve výši 3 let. Pokud jezdíte 10 let, v průběhu kterých dvakrát nabouráte, namísto 50% slevy máte nárok na cenové zvýhodnění pouze ve výši 20 %, protože vaše desetiletá doba se sníží na pouhé 4 roky.

Je možné bonusy převádět?

Pokud přecházíte k nové pojišťovně, vaše pracně vyježděné bonusy vám samozřejmě. nebudou odejmuty. Jejich výše je vázána přímo na vaši osobu, tudíž o ně při změně pojišťovny rozhodně nepřijdete.

Jejich další výhodou je možná převoditelnost na jiné osoby. Pokud byste například chtěli sjednat povinné ručení svému synovi, může vašich bonusů využít a získat tak levnější povinné ručení.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám