POJIŠTĚNÍ

Jak postupovat při poškození předního skla a uzavřeném povinném ručení

Poškození předního skla během jízdy se nikdy nedá úplně vyvarovat. Prakticky kdykoliv může od automobilu jedoucího před vámi odlétnout kamínek a přední sklo poškodit.

Poškození předního skla se během jízdy nedá nikdy úplně vyvarovat. Prakticky kdykoliv může od automobilu jedoucího před vámi odlétnout kamínek a přední sklo poškodit.

Pokud přední sklo nemáte pojištěné v rámci povinného ručení či havarijního pojištění, tak si opravu budete muset s největší pravděpodobností zaplatit sami.

Jediná šance, jak o peníze nepřijít, je zastavit řidiče automobilu, od kterého kamínek odlétl, a přimět ho, aby škodu uhradil ze svého povinného ručení.

Málokterý řidič se dobrovolně přizná k úhradě vzniklé škody

Pravděpodobnost, že dostižený řidič bude souhlasit s placením nového skla ze svého povinného ručení, ale snižuje fakt, že přiznáním své chyby přijde o slevové bonusy. Vyjádřeno penězi – během následujících let to může být i několik tisíc korun.

Pokud se s viníkem na plnění z jeho povinného ručení nedohodnete, neexistuje žádná možnost jak z jeho strany získat náhradu škody.

Cena výměny předního skla se pohybuje v řádu několika tisíc korun. Samotná práce při výměně skla stojí obvykle kolem dvou tisíc korun. Cena samotného skla závisí na značce a stáří automobilu, a také na tom, zda je sklo vyhřívané nebo tónované.

S platným připojištěním stačí vše nahlásit pojišťovně

Pokud se chcete těchto výdajů vyvarovat, doporučujeme nechat si přední sklo připojistit v rámci povinného ručení nebo havarijní pojistky. V tomto případě stačí škodu nahlásit vaší pojišťovně. Většina pojišťoven uhradí celou opravu za přední sklo, nebo máte jen minimální spoluúčast.

V případě, že prasklina na předním skle není příliš velká, není nezbytně nutné sklo vyměnit. Díky dnes používané technologii Glass Repair je možné zacelit i praskliny o délce až 15 cm.

Přední sklo je dobré nechat opravit co nejdříve, protože povětrnostní vlivy mohou prasklinu dále zvětšovat.

Za jízdu s prasklým sklem můžete přijít o body

Pokud je poškození v místě řidiče, a to v obdélníku, jehož spodní strana leží asi 30 cm od dolní části skla, horní hrana asi 30 cm od horní části skla, levá boční strana 15 cm od bočního sloupku a pravá strana 15 cm od středu skla, je nutné přední sklo vyměnit.

Při jízdě s poškozeným předním sklem riskujete pokutu od policie. Pokud je prasklina ve výhledu řidiče, může vám policie zakázat pokračovat v jízdě. V případě, že je poškozené místo navíc v dosahu stěračů a je větší než 2 cm, hrozí vám pokuta do výše 10 000 Kč a 5 trestných bodů.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám