POJIŠTĚNÍ

Jak funguje naše povinné ručení v zahraničí?

Léto se blíží a mnoho rodin zase plánuje vyrazit na dovolenou do zahraničí svým vlastním vozem. Někteří stále řeší otázku toho, jak je to vlastně s tím pojištěním mimo republiku, někteří to zase berou

Léto se blíží a mnoho rodin zase plánuje vyrazit na dovolenou do zahraničí svým vlastním vozem. Někteří stále řeší otázku toho, jak je to vlastně s tím pojištěním mimo republiku, někteří to zase berou na lehkou váhu.  

Povinností každého řidiče je mít u sebe stále připravenou zelenou kartu. Jde o doklad pojištění pro zahraničí. Na zadní straně najdeme vypsané státy, ke kterým se toto pojištění vztahuje. Bohužel existují i státy nezařazené do systému zelených karet a tam je nutné na hraničním přechodu zaplatit tzv. hraniční pojištění. Jedná se například o Rusko, Bělorusko, Litvu nebo Jugoslávii.

Řidiči, kteří toto neakceptují, se vystavují velkému riziku. Statistiky dokazují, že češi způsobí každým rokem více než 10 000 nehod za hranicemi našeho státu. Vina však ani nemusí být na naší straně. V cizině jet opatrně prostě nestačí. Může za to především mentalita lidí v různých částech Evropy. Vzájemné nedorozumění může způsobit nemalé problémy.

Pokud vás i tak potká nepříjemná dopravní nehoda, postupujte tak, jako kdybyste byli v Čechách. Měli byste vyplnit záznam o dopravní nehodě a dobře zdokumentovat místo nehody například pomocí fotografie či nakresleného plánku. Velkým problémem v zahraničí může být neznalost cizího jazyka, proto nikdy nepodepisujte nic, čemu dobře nerozumíte.

Pokud jsme nehodu nezavinili, je někdy uplatňování nároku na škodu tvrdým oříškem. Nárok můžeme uplatňovat buď na pojišťovně viníka nehody, nebo na kanceláři pojistitelů příslušného státu. V první řadě byste ale měli kontaktovat naši českou kancelář pojistitelů, která vám poskytne potřebné informace a navede vás k tomu, jak dále postupovat.

 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám