POJIŠTĚNÍ

Další šílený den na Dakaru – všechny posádky KM Racingu však postupují dále

Proklamovaná nejdelší speciálka Dakaru od roku 2005 se nesla ve znamení mimořádně rozbitého kamenitého terénu, přerušeného uprostřed 160kilometrovou neutralizací. I tak toho pro posádky KM Racingu přinesla dost a dost. Přesto dokázal Vlasta Vildman vystoupat až na 16. příčku absolutně a Pepa Macháček dále stoupal pořadím. 

Proklamovaná nejdelší speciálka Dakaru od roku 2005 se nesla ve znamení mimořádně rozbitého kamenitého terénu, přerušeného uprostřed 160kilometrovou neutralizací. I tak toho pro posádky KM Racingu přinesla dost a dost. Přesto dokázal Vlasta Vildman vystoupat až na 16. příčku absolutně a Pepa Macháček dále stoupal pořadím.

Jarda Valtr se snažil s opraveným kamionem co nejvíce zúročit svou rychlost a přestože útočil ze zadních pozic, v úvodu se mu dařilo na několika intervalech zajíždět časy okolo 12. místa, když první desítka opět uháněla v ohromném kalupu a s jen těsnými rozestupy. Poté však nabral více než hodinu a čtvrt ztráty – na vině byl výjezd mimo trať a následné lehnutí vozidla na bok. Velký dík patří posádce Artura Ardavičuse, která liazce pomohla zpět na kola, aby mohla uhánět dál, a také díky týmové pomoci Vlasty Vildmana se Liaz dostal zpátky na cestu a po nutných opravách mohl pokračovat. (dopsat více detailů)

Jarda pak pokračoval dál v etapě se ztrátou na vedoucí duo Karginov / de Rooy, nicméně zajížděl průběžné časy opět mezi 10. a 15. místem. Vlasta Vildman sice nabral mírné zdržení při pomoci Jardově posádce, i tak se mu však dařilo pomalu stoupat pořadím první dvacítky. V těžkém závěru, při kterém se opět šplhalo do výšek nad 3200 metrů nad mořem, dokázal uhájit 17. příčku i poté, co ztratil v solidně rozjeté etapě půlhodinu opravou spadlé hadice sání u turbodmychadla. I tak lze říci, že v celkovém pořadí si posádky kamionů nepohoršily – naopak, Vlasta Vildman se dokázal dostat na 18. místo v celkovém pořadí, a to není špatná výchozí pozice pro druhou polovinu rallye, byť ta je ještě daleko.

Josef Macháček se dál seznamoval se svou buggy. Den předtím stoupal pořadím, přestože si při drobné kolizi poškodil přední kapotu svého speciálu. I ve čtvrté etapě si vedl znamenitě – prakticky celou ji odjel okolo 35. místa a byl by skončil i lépe, nebýt hodinové ztráty a pádu na 45. místo. I tak se Josef s Vlastíkem ovšem lepší den za dnem a už vyhlížejí etapy v poušti, které tomuto typu dakarského vozidla svědčí nejlépe.

Pátá etapa bude znovu přerušena neutralizací. Celková délka 527 kilometrů tedy nebude plně závodní, navíc se ji pořadatelé rozhodli zkrátit a ukončit už na 428. kilometru. Přinese opět rozmanitou krajinu na podhůří And a zavede soutěžící do San Miguel de Tucumán. Náročnost soutěže den ode dne stoupá, máme se tedy na co těšit.

Sledujte KM Racing na Dakaru 2014 natelevizi Sport 5 v pořadu Dakarské aktuality, a to denně ve 21.00 hodin. Nebo na našich stránkách. 

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám