POJIŠTĚNÍ

Dakar je ve dni volna, drakonickou první polovinu střídá ještě drakoničtější

Rallye Dakar dospěla do Salty. Zde se po šesti etapách na dva dny zcela rozdělí konvoje motocyklů a čtyřkolek (ty zamíří na sever do Bolívie) a aut s kamiony – ty si v neděli dají těžkou etapu okolo Salty. Šest etap, které Saltě předcházely, ovšem dokonale prověřilo všechny posádky. 

Rallye Dakar dospěla do Salty. Zde se po šesti etapách na dva dny zcela rozdělí konvoje motocyklů a čtyřkolek (ty zamíří na sever do Bolívie) a aut s kamiony – ty si v neděli dají těžkou etapu okolo Salty. Šest etap, které Saltě předcházely, ovšem dokonale prověřilo všechny posádky.

Pořadatelé potvrdily již dříve anoncovaný kurz, ze sprinterského závodu se pokoušejí udělat opět maratónský, s delšími etapami. "Je to tak správně. Dakar je nejtěžší závod světa a má takový být. Tyhle vlastnosti pro něj byly vždycky typické, proto se nemůže nikdo divit, že si tu sáhne až na dno," říká navigátor Vlasty Vildmana Martin Macík mladší.

"Těžké podmínky tu určitě jsou, ale pro ty, co už několik Dakarů absolvovali, to není tak strašné. Problém je to, že se jede ukrutně rychle, z toho plyne opotřebovaná technika a také občas chyby," říká Vlasta Vildman.

Ten dokončil předešlou etapu na 22. místě a celkově je patnáctý. "Dál pojedeme stále stejně, obezřetně a spolehlivě. Na duny v poušti Atacama se velmi těším, mám je natrénované a jezdit je mě baví. Pokud dojedeme do cíle a podaří se mi přiblížit k mému 14. místu z roku 2011, tak budu moc spokojený. I tak to vypadá, že posunout se vzhůru budeme moci jen za tu cenu, že někdo bude mít ještě větší problémy než my, což nikomu nepřeju, ale i takový je Dakar."

Na jeho Liazu ve dni volna proběhla běžná údržba i mimořádné úkony. "Musí proběhnout výměna čelního skla, které jsme rozbili o větev. To potkalo alespoň dalších 11 kamionů, co jsem tak napočítal, včetně vedoucího de Rooye," říká navigátor Martin Macík mladší. Na zelenožlutém liazu proběhla také výměna pneumatik, brzdových segmentů, předních brzdových nábojů, filtrů, kontrola turbodmychadel. Mimořádným úkonem byla i výměna prasklého zadního péra (jeden z trojice listů), která měla proběhnout už o den dříve, ale potřebný díl byl na korbě doprovodného MANu, který vyprošťoval Liaz Jardy Valtra. Ten se podařilo mimochodem zprovoznit, ale závada motoru neumožní další závodění. Pravděpodobně se jedná o prasklou hlavu motoru, přičemž vůz je schopný běžné jízdy, ale v intervalu 50 kilometrů je nutné dolévat chladící kapalinu.

O dni volna se vyřeší také případ pokračování v závodě u Josefa Macháčka. Ten proti všem předpokladům nakonec dojel do cíle v Tucumánu a mělo se za to, že do dalšího průběhu závodu už nezasáhne. Když však od traťových komisařů závodu obdržel průjezdní kartu do nové etapy, neváhal, nasedl a etapu kvalitně odjel. Pozdních příjezdů do cíle však mají komisaři v náročné první polovině dost, a tak musíme počkat na jejich verdikt, dodatečných penalizací ve všech kategoriích bylo uděleno dost.

Saltu postihly už o dni volna silné deště, které komplikovaly mechanikům údržbu a opravy. Může to znamenat velké omezení pro jednu z klíčových etap, sedmou s 525 kilometrů dlouhým speciálem. Množství vody z hor, stejně jako mlhy, při níž nemohou létat pořadatelské vrtulníky, můžou situaci značně zkomplikovat. Více se soutěžící dozví před etapou. Pořadatelé rádi stahují speciálky do rozbitých říčních řečišť, která můžou být už plná vody. Speciálka je profilem vyměřena do výšek až 4200 metrů nad mořem.

I nadále můžete sledovat KM Racing ve večerním pořadu Dakarské aktuality na televizi Sport 5, každý den ve 21:00 hodin. Nebo na našich stránkách v okénku DAKAR 2014.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám