POJIŠTĚNÍ

Čeká české řidiče dlouhodobé zdražení nafty?

Pomalu se k nám blíží zima a ceny nafty oproti benzinu stoupají. Bude se znovu jednat o přechodnou zimní záležitost nebo jde o nastávající změny trvalejšího charakteru?

Dá se říci, že se to stává již skoro nepsaným pravidlem. Letní slunce zmizí kdesi v dáli a s příchodem pochmurného podzimu začínají ceny nafty oproti benzinu pomalu, ale jistě stoupat. Vše klasicky vrcholí s příchodem prvních zimních vloček a trvá až do prvních jarních procitnutí.

Pro majitele dieselových aut, to samozřejmě asi nebude nic převratně nového, vždyť např. díky minulé dlouhé a tuhé zimě byla nafta s přehledem dražší než benzin po dobu 5 měsíců.

Děje se tak hlavně díky tomu, že se začíná více všude topit a cena nafty si může dovolit jít nahoru.

Dle CCS (ke 29.10 2013) je nyní průměrná cena za litr:

  • Natural95 - 35,54 Kč
  • Nafta - 35,65 Kč

Můžeme očekávat stoupající ceny nafty i po skončení zimní sezóny?

Jenže podle odborníků se nyní nemusí jednat o „sezonní“ jev, ale ozývají se jednotlivé hlasy, že nafta bude dražší než benzin i mimo zimní období.

Podle prognóz a slov, které zaznívají z odborných kruhů, se dá počítat s tím, že rozdíl mezi současnými cenami nafty a benzínu ještě nedosáhl svého pomyslného stropu. V současné chvíli nafta převyšuje svého pohonného „soka“ o několik haléřů.

Dle znalců trhu je poptávka po benzinu závislá na maloobchodních subjektech. V cenové rivalitě mezi naftou a benzinem se projevuje i to, že se snižuje spotřeba osobních aut a zvyšuje se obliba alternativních pohonných paliv.

Z dlouhodoběji sledovaných měřítek k tomu navíc vyplývá, že spotřeba benzinu na našem území klesá.

Mají nepokoje v Sýrii vliv na ceny pohonných hmot?

Občanské rozpory v Sýrii a připravovaná intervence Spojených států (která se zatím nekoná a další průběh celých událostí je zatím pozastaven) má podle odborníků svůj část viny na tom, že cena nafty na burze v Rotterdamu je dražší než benzin.

Při trvající nejistotě, o tom, co se bude dál dít, může tak nastat pomalý proces zdražování nafty, kde již nepůjde jen o haléře, ale přímo i o koruny.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám