POJIŠTĚNÍ

84 let od největšího krachu na newyorské burze

Dnes to je přesně 84 let od 24. října 1929, kdy nastal největší burzovní krach v dějinách. Historie zná tento den jako tzv. "černý" čtvrtek. Přinášíme Vám příběh o tom, co k tomuto dni vedlo a co se vlastně vše poté událo.

Celý příběh známého „černého“ čtvrtku a pátku roku 1929, který byl hrozivou předzvěstí Velké hospodářské krize, začíná krátce po ukončení první světové války.

20. léta minulého století se nesla s převratnými vynálezy např. rádia nebo zvukového filmu. To mělo podíl na výrazné ekonomické prosperitě Spojených států amerických. Ale to co, způsobilo opravdový převrat, bylo zavedení pásové velkovýroby, která urychlila rozvoj průmyslových odvětví (od roku 1921 do 1928 to bylo např. až 4 % nové výroby ročně).

V důsledku toho se vyplácely vyšší mzdy a lidé si mohli najednou dovolit nakoupit luxusní zboží. Amerika začínala být velkým a slibným optimistickým obrazem celému světu jako pravé „země zaslíbené“.

Obchod s akciemi se stává rokem 1924 masovou zálibou amerického lidu

Velmi důležitým mezníkem je rok 1924, kdy se začíná na burze čile obchodovat. Cenné papíry a akciové investice se od poloviny dvacátých let stávaly stále populárnější i u běžných občanů, než byly jen „pánové“ v oblecích nebo velcí investoři.

Hodnota akcií se začíná zvyšovat a Dow Jonesův index - jeden z nejstarších světových ukazatelů vývoje na akciovém trhu - stoupá o 48 %.

Jít v těch letech na obchodní burzu bylo doslova módní záležitostí všech vrstev, kde hlavním lákadlem byla vidina rychle nabitého bohatství. Druhou stranou mince bylo to, že většina populace se moc dobře nevyznala při obchodování na burze a málokdo si tedy uvědomil, že akcie již nemají takovou hodnotu, za jakou se v současné chvíli nakupují.

Ekonomičtí experti pomáhali díky svými hospodářskými utopiemi hnát ceny akcií prudce a strmě nahoru. Tak tedy v rozmezí let 1927 – 29 byly akcie zhodnoceny až o 76 %.

Neblahá vidina tržní krize se pomalu, ale jistě přibližuje

Od roku 1927 začíná něco pomalu viset ve vzduchu. I když na kapitálovém trhu stále rostou každým dnem nové investiční společnosti, jak „houby po dešti“, tak lidé obecně už tak nenakupují, protože už skoro vše mají.

V potaz se musí vzít i to, že dané výrobky byly daleko trvanlivější než v současnosti. Ruch v pracovních halách a továrnách, ale běžel stále na plné otáčky. Vyrábělo se zboží, které nemělo aktuální poptávku, takže bez odbytu putovalo tzv. na sklad. 

První výrazné záchvěvy začínající ekonomické recese osudného roku 1929 se objevují v zemědělství, kdy zvýšená nabídka pšenice vedla k výraznému poklesu cen. V květnu 1929 Dow Jonesův index klesá skoro o 10 %.

Skeptické a prorocké hlasy se začínají pozvolna objevovat. Nikdo je však nebere v potaz a „dobrodružně optimistická“ jízda Amerického lidu při honu na akciovém trhu pokračuje směle dál kupředu.

Dow Jonesův index trhá rekord, ale nervozita investorů začíná sílit

3. září 1929 byl vytvořen nový rekord amerického Dow Jonesova indexu s hodnotou 381,17. O dva dny později sílí varovný hlas známého finančního analytika Rogera Warda Babsona před blížícím se pádem. Investoři to přešli s pobaveným úsměvem na rtech a novináři v ten moment měli dostatek materiálu na zesměšnění Babsona.

Koncem září a začátkem října nastal krátkodobý propad, ale univerzitní profesoři veřejně hlásali, že nadhodnocení akcií je holý nesmysl. Vrcholem budiž prohlášení ředitele Charlese Mitchele – ředitele National City Bank – kde učinil 9 dní před vypuknutím krachu závěr, že všechny burzy v zemi se těší výbornému zdraví.

Pouhé 4 dny před dnem D, noviny přinášejí zprávy o cenách akcie, které se dostaly na kritickou úroveň. Den na to, v pondělí 21. září 1929 přibyla ze stran analytiků trhu další nervózní varování před hrozivým propadnutím akcií. Začínají první zmatené prodeje ze stran investorů.

24. října 1929 - Osudný den, který způsobil milionům lidí životní tragédii

Den byl na burze zahájen vlažným až poklidným tempem. Během jediné půl hodiny však nastalo tržní „šílenství“, kdy se začaly prodávat akcie zakoupené především na úvěr. Majitele změnilo během chvíle tak 1,6 miliónů akcií.

V ten moment se rozpoutává panické běsnění, které nemá a asi již nebude mít obdoby, kdy se každý co nejrychleji snaží prodat své akcie, nehledíc na konečnou cenu. Zmatek jednotlivých prodejců a celková situační dezorientovanost všech způsobí, že obchodování musí být několikrát přerušeno.

11,25 miliard dolarů se obrátilo během dopoledne v popel. Významní bankéři se rozhodli jednat a sešli se v poledni dne na krizovém zasedání s úkolem stabilizovat ceny akcií na trhu, což se částečně povedlo.

Celkově bylo zobchodováno neuvěřitelných 12 894 650 akcií 974 společností, což byl čtyřnásobek „průměrného“ obchodního dne. Dow Joneův index zaznamenal pokles pod hranici 300 bodů. 

25. října 1929 - Propadnutí akcií na evropském kontinentu a klesání cen v Americe

Další den je v historii známý jako „černý“ pátek. Evropu zasáhly bleskově zprávy o nečekaných událostech na newyorské burze. V největších evropských metropolích se akcie začaly propadat též.

V New Yorku mezitím pokračuje zběsilý výprodej. Kurzy se i díky prohlášení Amerického prezidenta Hoovera o nezávadnosti národního hospodářského sektoru, podařilo po zbytek dne udržet na přijatelné výši.

V pondělí 28. října nastaly další propady. Dalších 9 miliónů akcií se nezadržitelně točilo ve víru chaosu. Dow Jonesův index byl na 261 bodech. Byl to den největší ztráty, kterou kdy během jednoho dne index zaznamenal.

29. října 1929 - Dílo zkázy jest dokonáno

Nejistá a pochmurná atmosféra vládla od první minuty otevření burzy. Toho dne se akcie stále „vesele“ propadaly níže a níže. Podle tiskových zpráv došlo i k šarvátce mezi obchodníky a zaměstnanci a traduje se, že nejednoho otrlého makléře bylo vidět najednou plačícího na kolenou.

Na 16 410 000 akcií změnilo toho dne majitele. Dow Jonesův index se smutně přehoupl o 12 % dolů. Další den, ve středu 30. října přišla zpráva, že J.D.Rockefeller opět nakupuje akcie. Zdálo se, že se vše začíná obracet k dobrému, ale brzy na to se kurzy propadly zpět dolu. Až v polovině listopadu roku 1929 se opravdu celá situace začala stabilizovat. 

Viditelné následky a důsledky? Přijít o střechu nad hlavou za jediný den

Katastrofa je v tomto případě pořád slabé slovo. Milióny Američanů ztratilo značnou část svého majetku. Obzvláště ti, kteří obchodovali ve stylu „One way“, přišli všechno. Osud si nevybíral a nepostihnul jen bohaté akciové „pistolníky“, ale též např. dělníky nebo univerzitní profesory.

Den 24. Října 1929 vstoupil navždy do dějin lidstva, jako „černý“ čtvrtek, kdy se z miliónů veselých tváří staly smutné obličeje lidi, kteří nemohli pochopit, že během několika málo minut přišli o všechno, co celé ty roky ve „zlatý dvacátých“ létech budovali a nashromáždili.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám