POJIŠTĚNÍ

Povinné ručení pro všechna vozidla

V pravidlech povinného ručení v EU se chystají změny...

V pravidlech povinného ručení v EU se chystají změny, které tento obor opět zpřísní. Původ je v poněkud v triviálním příběhu farmáře ze Slovinska zraněného traktorem. Tato událost rozpoutala přezkoumání, která vozidla budou muset být pojištěna. Zřejmě se to bude týkat i vozidel, které nikdy nevyjedou na silnici jako například zahradní sekačky nebo stavební stroje. 

V prvopočátku celého počínání o změnu současných pravidel povinného ručení je soudní spor ve Slovinsku. Traktorista na farmě při couvání najel do žebříku, na kterém stál muž a při pádu muže ze žebříku došlo ke zranění. Ačkoliv traktor byl pojištěný, pojišťovna Triglav odmítla plnění zraněnému muži ve výši 15 944 eur (zhruba 430 tisíc Kč), že pojištění traktoru se nevztahuje na mimo silniční provoz. Nakonec celý případ začal řešit evropský soudní dvůr a ten dospěl k závěru, že ochrana poškozených musí být i mimo veřejné komunikace. 

V ČR platí, že všechna vozidla, která se pohybují po veřejné pozemní komunikaci musí mít uzavřené povinné ručení. Existují však vozidla, které jsou schopna se po silnici pohybovat, ale majitelé s nimi na veřejné komunikace nevyjíždí, protože to není potřeba. Jedná se třeba o traktory, důlní nakladača, rypadla a další. Tímto se dá velmi podstatně ušetřit na povinném ručení. Toto se však s novelou zákona o povinném ručení změní a povinné ručení budou muset mít i tyto stroje. V současné době je novela zákona v mezirezortním připomínkovém čtení.

Novela zákona počítá s tím, že tato vozidla by měla mít od 31.5.2016 sjednáno povinné ručení - pojištění odpovědnosti z provozu vozidel.

V zákoně, který bude součástí českého práva stojí, že „Půjde především o vozidla nepodléhající povinnosti registrace v registru silničních vozidel, například o pracovní stroje, které jsou v souladu s jejich obvyklou funkcí určeny k pohybu po pozemních komunikacích“. 

Ve stavebnictví se jedná třeba o kolové bagry a rypadla. Toto budou dodatečné náklady stavebních firem; naštěstí většinu z vozového parku však firmy pojištěné mají a proto náklady nebudou příliš dramatické. 

V celé ČR se může jednat o desetitisíce kusů v cenách od několika set do několika tisíc Kč za jedno pojištění.

Nicméně zákon přesně nevymezuje typ vozidel, která nově budou muset mít uzavřené povinné ručení. V zákoně je totiž poznámka o tom, že jednotlivé členské země EU budou oprávněné určité typy vynechat, například vozidla se zvláštní poznávací značkou.

Evropská komise chce všechny prostředky nebo stroje pohybujících se v jakémkoliv prostoru, kde by mohlo dojít ke škodě  na majetku nebo zdraví, pojistit. A nezáleží na tom zda se pohybují nebo stojí. V případu úrazu na slovniské farmě soudní dvůr rozhodl, že určující je použití vozidla, které odpovídá jeho normální funkci.

  • Sdílet článek:

POJIŠTĚNÍ

Chování účastníků dopravní nehody

 Naprostá většina řidičů, téměř 82 %, v průzkumu uvádí...

POJIŠTĚNÍ

S cizím autem do ciziny, aneb co si v takovém případě ohlídat

Chystáte se na dovolenou firemním vozem, autem z autopůjčovny nebo výkonným bourákem vašeho švagra? S tímto způsobem dopravy se pojí určité administrativní povinnosti. Co zařídit, když se chystáte s cizím autem na dovolenou?

POJIŠTĚNÍ

Jaké zabezpečení proti krádeži auta se vyplatí?

Kromě vynikajícího piva a známého českého skla je naše vlast bohužel známá i vysokým počtem krádeží. V celosvětovém měřítku jsme v první třicítce v počtu ukradených aut. Posvítili jsme si na to, jak by mělo vypadat efektivní zabezpečení proti krádeži auta.

Napište nám